Έχοντας θεσπίσει μια εντυπωσιακή σειρά μέτρων για να υποστηρίξει τους φιλόδοξους στόχους της για το κλίμα, η Ελλάδα διατηρεί παράλληλα την ενεργειακή της ασφάλεια. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμα ισχυρότερες ενέργειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Συμφωνία του Παρισιού
Πάνω από 200 χώρες – 193 χώρες συν τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια συνθήκη που δημιουργήθηκε το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία συνθέτει την επιστημονική συναίνεση επί του θέματος, έχει θέσει ως στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C και την επιδίωξη ενός ακόμη χαμηλότερου ορίου αύξησης της θερμοκρασίας, δηλαδή 1,5 °C.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει πολλές λύσεις – δεν υπάρχει μαγική σφαίρα. Ωστόσο, σχεδόν όλες αυτές οι λύσεις υπάρχουν σήμερα. Κυμαίνονται από παγκόσμιες αλλαγές στον τόπο προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την προστασία των δασών από την αποψίλωση.
Διοξείδιο του άνθρακα
Ποιος είναι ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ελλάδα εως το 2030
Κλιματικοί στόχοι
Σημαντικά επιτεύγματα
Ο νόμος για το κλίμα
Βήματα μπροστά
ΑΠΕ
Διεθνείς διασυνδέσεις
Αξιοσημείωτες ευκαιρίες
Τι απαιτείται
*Με στοιχεία από Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας