Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στα πρόθυρα νέας διάσπασης – Τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί λύση σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση κειμένου των 17 στο σύνολο των 23 (μαζί με τους Γραμματείς) μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το οποίο ζητούν σήμερα (19.02.2024) να συγκληθεί το όργανο προκειμένου να συζητήσουν τις προθέσεις και τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη εν οψη του συνεδρίου που για την ώρα βρίσκεται στον αέρα.

Το κείμενο για την σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας υπογράφουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η Παναγιώτη – Αράπη Μπελώνη, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια, η Μαρία Κουβέλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Μαρία Ξενογιανακοπούλου, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης , ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Ελένη Συμεωνίδου, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δεν έχουν υπογράψει οι δυο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης η Θεοδώρα Τζάγκρη, η Ρένα Δούρου και ο Κωνσταντίνος Παναγιώτοπουλος από την νεολαία. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η νέα κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή την δημοσιοποίηση ερωτηματολογίου με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τους φίλους του κόμματος να αποφασίσουν αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αλλάξει όνομα, σήμα και ιδεολογικό προσανατολισμό. Θέματα δηλαδή τα οποία έχουν να κάνουν με την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο  Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του απαντά ότι στην πραγματικότητα κάνει πράξη αυτό για το οποίο τον εξέλεξαν οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για να αλλάξει τα πάντα μέσα στο κόμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται για μία ακόμη φορά μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας διάσπασης από την στιγμή που οι άνθρωποι που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη εμφανίζονται σήμερα να αμφισβητούν τις πράξεις και τα λεγόμενα του μέσα στο κόμμα.

«Βλέπουν» τον Τσίπρα

Το γεγονός μάλιστα ότι σε αυτή την υπόθεση πρωτοστατούν δυο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη ενώ πριν από μερικές μέρες απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αυταρχική”, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πίσω από την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι σήμερα είχε κρατήσει στάση ουδετερότητας. Φυσικά επισήμως το σενάριο αυτό διαψεύδεται. 

Οι εξελίξεις στην πραγματικότητα βρίσκονται στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη καθώς από την στάση που θα κρατήσει απέναντι στους συντρόφους του που τον αμφισβητούν θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι σήμερα μέσω skype θα συνομιλήσει μαζί τους προκειμένου να διαπιστώσει τα περιθώρια συνεννόησης.

Στο τραπέζι και η πρόταση μομφής

Η κατάσταση πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ είναι έκρυθμη με πολλούς να συζητούν μέχρι και το σενάριο της πρότασης μομφής από την ΚΕ του κόμματος η οποία θα πρέπει να συγκληθεί πριν από το συνέδριο του κόμματος το οποίο αρχίζει την Πέμπτη.

Για να συγκληθεί η ΚΕ χρειάζονται 75 υπογραφές στις 300 ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται το 50+1 από τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση της ΚΕ.

Θα γίνει «Κούγκι»

Η ΚΕ θα συγκληθεί στην περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός από την Πολιτική Γραμματεία. Αν πάντως τελικά καθαρά τεχνικούς λόγους τα στελέχη αυτού του οργάνου δεν καταφέρουν να συνεδριάσουν και φτάσουν στο συνέδριο τότε αναμένεται να γίνει “κούγκι” στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία.

Τις ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε πάντως η χθεσινή αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη η οποία  με ανάρτηση της στα social media αντέδρασε έντονα  στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη. «Θα περίμενα, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω», ανέφερε μεταξύ άλλων  η αντιπρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας ακόμα:

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχο του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η αντίδραση της αντιπροέδρου της Βουλής λειτούργησε πάντως απελευθερωτικά για όσους  είχαν απογοητευθεί από την στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μιλούσαν για να μην μπει και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εσωστρέφεια.

Ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ την άποψη Κασσσελάκη  υποστήριξαν η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασσιμάτη αλλά και η Ραλλία Χριστίδου.

Ο Νίκος Παππάς πάντως σε δήλωση του ανέφερε ότι «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο». Με τον τρόπο αυτό το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι και ο ίδιος δεσμεύεται από το καταστατικό και δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του.

Ο πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις γιατί χωρίς να ρωτήσει κανέναν ακύρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Ο.Μ.

Όπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την απόφαση μπορεί να την αναιρέσει μόνο η ΚΕ η οποία καθόρισε και  τον χρόνο της εκλογής των οργάνων.

ΠΗΓΗ newsit.gr