Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Ε.Ε: Επ’ αόριστον αναβολή για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Ο πολυαναμενόμενος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law) – που έχει διχάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη εδώ και μήνες – φαίνεται ότι αντιμετωπίζει νέο «αδιέξοδο». Η απόφαση αρκετών κρατών μελών να μην στηρίξουν τελικά την σχετική νομοθετική πρόταση δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την τύχη της.

Στο σημερινό συμβούλιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ενέκριναν επισήμως τον σχετικό νόμο, αλλά μια ομάδα ειδικής πλειοψηφίας, ανάμεσα στους μονίμους αντιπροσώπους την περασμένη Παρασκευή, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία, ενώ προσώρας δεν προβλέπεται νέα ημερομηνία για τη συζήτηση και έγκριση του σχετικού νόμου.

Ο βασικός λόγος της αναβολής είναι η απροθυμία αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πιέσουν περαιτέρω τους αγρότες με έναν νέο περιβαλλοντικό νόμο. Η πίεση, άλλωστε, στα κράτη μέλη έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες από διαμαρτυρίες αγροτών σε αρκετές χώρες που απαιτούν δίκαιες τιμές, λιγότερη γραφειοκρατία, δίκαιο ανταγωνισμό με τρίτες χώρες και μεγαλύτερη στήριξη για την «πράσινη μετάβαση».

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της «Πράσινης Συμφωνίας» με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας και έχει ήδη λάβει την έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ομως, τις τελευταίες μέρες αρκετές κυβερνήσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις με την Ουγγαρία να αποφασίζει την περασμένη Παρασκευή να στραφεί εναντίον του εν λόγω νόμου, ενώ είχε προηγηθεί και η Ολλανδία που δήλωσε ότι δεν θα τον στηρίξει. Η Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία και Φινλανδία προτείνουν νέες αλλαγές, ενώ το Βέλγιο και η Αυστρία είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα απείχαν από τη σημερινή ψηφοφορία. Επομένως, πλειοψηφικά ο νόμος δεν θα μπορούσε να εγκριθεί από το σημερινό συμβούλιο.

Εκτός ατζέντας

Το Βέλγιο, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επέλεξε τελικά να βγάλει το εν λόγω θέμα από τη σημερινή ατζέντα, αλλά χωρίς να προσδιορίσει νέα ημερομηνία για την ψήφισή του.

Με δεδομένο ότι αρκετά κράτη μέλη εκφράζουν πλέον επιφυλάξεις, ενδεχομένως να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν ήδη άλλωστε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαντήσει στις ανησυχίες  και επιφυλάξεις, που εκφράζουν αρκετά κράτη – μέλη, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, που εκτιμούν ότι ο νόμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την δασική τους βιομηχανία.

Μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκαν ότι οι αγρότες έχουν «νόμιμες ανησυχίες». «Γνωρίζουμε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα βάρη» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει ότι «κάποιοι από αυτούς μου λένε ότι πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την τιμή της αγοράς».

Εξηγώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε παράλληλα ότι ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου διοικητικού φόρου καθώς και για τη διευκόλυνση των γεωργών να αποφεύγουν κυρώσεις όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτό σημαίνει, ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους αγρότες να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις αυτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι στόχος πλέον είναι να «ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη» των αγροτών μέσω ενός παρατηρητηρίου για «τη δημιουργία μεγαλύτερης διαφάνειας σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και όλα τα ενδιάμεσα βήματα».

Η ίδια ζήτησε τα κράτη μέλη «να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας τον επόμενο μήνα», δηλαδή στο επόμενο, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Απριλίου.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr