Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Παραμένει ο «κόκκινος» συναγερμός στην Πελοπόννησο – Έκκληση για προσοχή και ετοιμότητα (video)

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα σε κατάσταση συναγερμού. Την στιγμή που όλων τα βλέμματα είναι στη μάχη με τις φλόγες στην Αττική στην Πελοπόννησο διατηρείται ο “κόκκινος” συναγερμός για μια ακόμη ημέρα. Στην εξίσωση για προσοχή έχει μπει πέρα από το… πυρομετεωρολογικό σκηνικό -ισχυροί άνεμοι και ξηρασία- και το γεγονός της μεταφοράς αρκετών δυνάμεων στην μάχη με τα πύρινα μέτωπα στο κέντρο. Υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά, με διαρκείς να είναι οι συσκέψεις, με κάλεσμα προς όλους για υψηλή ετοιμότητα και με άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά που εκδηλώνονται, όπως συνέβη και τη Δευτέρα (στις τρεις φωτιές σε Βασιλικό, Ασπροπουλιά και Πιπερίτσα).

Μια σειρά από πυρκαγιές σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου κλήθηκαν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις Στο θέμα αναφέρθηκε ο Λάμπρος Τζούμης Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST σημειώνοντας

«Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις αλλά αυτό που διαφοροποιεί είναι πως τώρα υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές και αν εκκληθούν πυρκαγιές θα έχουμε διασπορά δυνάμεων… δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός αφού ο δείκτης επικινδυνότητας είναι έντονος και σε περίπτωση πυρκαγιών  δεν θα μπορούν  συνδράμουν πολλές εναέριες δυνάμεις».

Αρκετά και μικρά ήταν σήμερα τα πύρινα μέτωπα που είχαμε στη Μεσσηνία με το μέτωπο στο Βασιλικό που απασχόλησε αρκετά ωστόσο η άμεση παρέμβαση των δυνάμεων περιορίστηκε άμεσα με τον κ. Τζούμη να επισημαίνει «Κάνω έκκληση στους πολίτες που έχουν μηχανήματα όπου μπορούν να συνδράμουν».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζούμης αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα εξ’ αιτίας των ακαθάριστων οικοπέδων τονίζοντας «Υπάρχουν αρκετά ακαθάριστα οικόπεδα στην Περιφέρεια, είναι ένα κομμάτι που φέρνει κινδύνους».

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας – Μέτρα πρόληψης ενάντια στις δασικές πυρκαγιές 

Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ευστάθιου Αναστασόπουλου. Συζητήθηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών της ΠΕ Μεσσηνίας, η διασφάλιση της επικοινωνίας και ο συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η λήψη των πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, έτσι ώστε να καθοριστούν όλες οι αναγκαίες δράσεις αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις έργων αντιπυρικής  προστασίας, καθώς και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Νομό και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τους εκπρόσωπους των Δήμων που δε συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ώστε να τους επιστήσει την αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Την Τρίτη 13/08/24: Σε εφαρμογή της υπ΄ αριθμ. 135192/30-04-24 (ΑΔΑ: 9ΒΖΠ7Λ1-ΨΩΠ) Απόφασης  του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, και σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για την Δευτέρα 12/08/24 (κατηγορία κινδύνου 4 –  πολύ υψηλή)ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, η διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., εντός των περιοχών της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως αυτές περιγράφονται στην ανωτέρω απόφαση.