Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Υπέρταση: Πώς επηρεάζει τα μάτια

Περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα) πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα περισσότερα χωρίς να το γνωρίζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.Σχεδόν ένας στους 3 άνδρες στην χώρα μας πιθανόν να πάσχει από κάποια μορφή συστηματικής υπέρτασης!

Αν και είναι γνωστή κυρίως ως αιτία καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων, η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τα μάτια, προκαλώντας προβλήματα όπως η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια διαφόρων σταδίων, ακόμη και ισχαιμική χοριοειδοπάθεια, αλλά και οπτική νευροπάθεια. Επίσης συχνά η διάγνωση της συστηματικής υπέρτασης γίνεται πρώτα από τον ή την οφθαλμίατρο.

«Τα βασικά σημεία της βυθοσκόπησης στην οφθαλμολογική αξιολόγηση πέρα από το οπτικό νεύρο και την ωχρά κηλίδα είναι το αγγειακό σύστημα: τα αρτηρίδια δηλαδή και οι

συναφείς φλέβες. Η διάφανη κατασκευή του οφθαλμού -ώστε να “επεξεργάζεται” εικόνες- δίνει και την μοναδική δυνατότητα, από όλο το σώμα μας, να γίνονται ορατά και να μπορούν να φωτογραφηθούν εύκολα και ανέπαφα αυτά τα αγγεία μέσα ένα σύστημα φακών έμμεσης ή άμεσης βυθοσκόπησης.

Μεταξύ άλλων “αναζητάμε” και ενδείξεις βλάβης στο πολύπλοκο αγγειακό σύστημά τους που είναι χαρακτηριστικές της υπέρτασης. Για παράδειγμα μπορεί να δούμε ότι τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή έχουν γίνει λίγο πιο “δύσκαμπτα” από το φυσιολογικό – αυτό εμφανίζεται με χαρακτηριστική πάχυνση της μυϊκής στοιβάδας των αρτηριδίων που κάνει την εμφάνισή τους να “γυαλίζει” και να θυμίζει επίστρωση ασημιού η χαλκού (silver or copper wiring) -ένα από τα πιο σημαντικά κλινικά σημεία συστηματικής υπέρτασης-, ή ότι πιέζουν το ένα το άλλο και διασταυρώνονται (av nicking), με τα αρτηρίδια να περιορίζουν και να πιέζουν τα φλεβίδια με τα οποία διασταυρώνονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: newsit.gr