Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τέλος τα 130 χλμ./ώρα στην Εθνική Οδό -Ποιο θα είναι το νέο όριο

Την αναθεώρηση των ορίων ταχύτητας προς τα πάνω στους αυτοκινητοδρόμους εξετάζουν ορισμένες χώρες. Την ίδια ώρα που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν στη μείωση των ορίων ταχύτητας εντός του αστικού ιστού για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, ορισμένες χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν τα όρια προς τα πάνω.

Πρόκειται για αύξηση των ορίων ταχύτητας, η οποία, φυσικά, δεν θα αφορά τον κλεινόν αστύ, αλλά τους αυτοκινητοδρόμους, όπου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται περιορισμός στα 130 χλμ./ώρα.

Στόχος είναι να επιτραπεί στους οδηγούς η κίνηση με έως και 150 χλμ./ώρα, με το σκεπτικό ότι πλέον οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που στα καινούργια αυτοκίνητα έχει καταγραφεί σημαντικό πρόοδος στους τομείς της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

130 χλμ./ώρα

Η ευρωπαϊκή χώρα που δείχνει να πρωτοστατεί στην αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους από τα 130 χλμ./ώρα στα 150 χλμ./ώρα είναι η Τσεχία, με την κυβέρνηση, μάλιστα, να έχει προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, από τις αρχές του έτους.

Παρ΄όλα αυτά, περίπου 10 μήνες μετά το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου ταχύτητας, δεν έχει υπάρξει κάποιος τσεχικός δρόμος που να επιτρέπει τη διέλευση με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αυτό, βέβαια, θα αλλάξει, όπως αναφέρουν τσεχικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος όπου θα υπάρξει αύξηση είναι ο D3 και συγκεκριμένα στο τμήμα μήκους 50 χλμ. μεταξύ Tábor και České Budejovice, με τη μεγάλη αλλαγή να έχει προγραμματιστεί, όπως φαίνεται, για το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και εφόσον στοιχειοθετηθεί η αποτελεσματικότητά τους, τότε αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων, τα οποία φέρουν σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Υπουργείου Μεταφορών της Τσεχίας είναι σε συγκεκριμένα κομμάτια όπου παρατηρούνται συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και βαριά κυκλοφορία να υπάρξει μείωση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας, για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ