Κυριακή
20
Οκτώβριος
TOP

“Συμβούλιο της Ευρώπης και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Κόσμος σε Μετάβαση” – Προκλήσεις, ευκαιρίες, κίνδυνοι επί τάπητος στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (video & pic’s)

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί όπως φαίνεται μονόδρομο στην εξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας των χωρών. Καθώς ο κόσμος διανύει μια εποχή μετάβασης, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δημιουργεί νέες προοπτικές έχοντας ωστόσο και αρκετούς κινδύνους. Ζητήματα που τέθηκαν σε δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο της ξεχωριστής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καλαμάτα, από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας με θέμα: “Συμβούλιο της Ευρώπης και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Κόσμος σε Μετάβαση” στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η εκρηκτική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) και η διείσδυσή της σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, καθιστούν άλλωστε τον διάλογο γύρω από τις ευκαιρίες που προσφέρει για καινοτομία και ανάπτυξη, τα κοινωνικά διακυβεύματα και τους κινδύνους για τα δικαιώματα και την Δημοκρατία, ακόμη πιο ενδιαφέροντα και επιτακτικό. Στο επίκεντρο της θεματολογίας, βρέθηκε η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης  στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσδιορίζοντας τις διαβαθμίσεις του κινδύνου από τη χρήση συστημάτων AI, αλλά και τα ωφελήματα από την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με μια ιστορική στιγμή καθώς, το Συμβούλιο της Ευρώπης 75 χρόνια μετά από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέγραψε πριν μερικούς μήνες την πρώτη διεθνή συνθήκη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις σχετικές προβλέψεις της σε τομείς όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Επιχειρείν, την παρουσίασή της έκανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ. Παναγιώτης Τζαβάρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής Ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, Θέμης Κανελλόπουλος.

Σε απευθείας σύνδεση με το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ο Θέμης Κανελλόπουλος σε μια σύντομη αποτύπωση των όσων ειπώθηκαν εντός της αιθούσης στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, στις ευκαιρίες αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσω της χρήσης των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρακακολουθήστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα

Την εκδήλωση είχατε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε LIVE  από την τηλεόραση Best  και στο youtube.