Δευτέρα
28
Οκτώβριος
TOP

Στο «χείλος του γκρεμού» η ανθρωπότητα από την καταστροφή της βιοποικιλότητας

Η ανθρωπότητα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» για να καταρρίψει τα όρια της Γης και θα υποστεί τεράστιο κόστος αν δεν δράσουμε για την απώλεια της βιοποικιλότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αυτή την εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στο Κάλι της Κολομβίας για τη διάσκεψη Cop16 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να συζητήσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

Καθώς προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Συναγερμός από τους επιστήμονες για την βιοποικιλότητα

«Είμαστε ήδη έτοιμοι για σημαντικές ζημιές και οδεύουμε προς μια κατεύθυνση που θα δει περισσότερες», λέει ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής εφαρμοσμένης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian. «Ανησυχώ πραγματικά ότι οι αρνητικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ γρήγορες».

Από το 1970, ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 73%, ενώ τεράστιοι αριθμοί χάθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες.

H φύση θα καταστραφεί αν δεν δράσουμε αμέσως

Τα επιβατικά περιστέρια, τα παπαγαλάκια της Καρολίνας και οι γιγάντιες χελώνες της Φλορεάνα είναι μεταξύ των πολλών ειδών που ο άνθρωπος έχει εξαφανίσει.

«Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι ένα και μόνο είδος μας οδηγεί στην εξαφάνιση χιλιάδων άλλων», λέει ο Όλιβερ.

Κίνδυνος για συνεχείς επισιτιστικές κρίσεις

Η κρίση της βιοποικιλότητας δεν αφορά μόνο άλλα είδη – οι άνθρωποι βασίζονται επίσης στον φυσικό κόσμο για τροφή, καθαρό νερό και αέρα για να αναπνεύσουν.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ