Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί αιφνιδιαστικά «φυγή προς τα εμπρός» επενδύοντας στο σκάνδαλο Novartis με την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω της δικαιοσύνης;
- του Μανώλη Κοττάκη
Η εύκολη απάντηση είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την σκληρή κριτική που ασκεί στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα και να περιορίσει την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εφιάλτης γι’ αυτόν οι διαφοροποιήσεις των προσκείμενων στον Μεσσήνιο πολιτικό βουλευτών, γι’ αυτό και απαίτησε να μην κατατεθούν ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής στον Υπουργό Εξωτερικών. Επί ποινή διαγραφής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ωστόσο αν ο πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το μέτωπο με τον κύριο Σαμαρά με αυτό τον τρόπο δεν θα επέλεγε να τον προκαλέσει την προηγούμενη της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για την άρση του καθεστώτος της προστασίας των μαρτύρων (με βάση το νόμο Φλωρίδη) αποχωρώντας από το κοινοβούλιο την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς και αφήνοντας ευθύς υπαινιγμούς για τους «χαριεντισμούς» του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με τον κύριο Σαμαρά. Αν η άρση της προστασίας των μαρτύρων ήταν δρομολογημένη για να κλείσει το μέτωπο, ο πρωθυπουργός δεν είχε ανάγκη αυτό το επεισόδιο με τον κύριο Σαμαρά. Η «φυγή προς τα εμπρός» που επιχειρείται λοιπόν με την επένδυση στο σκάνδαλο της Novartis έχει πολύ βαθύτερες αιτίες καθώς εξελίσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία
-Πρώτον, συντελούνται διεργασίες στην Αριστερά για την επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή μετά την αρχική περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη . Για τον οποίο πρωθυπουργός όταν εξέπεσε του αξιώματος του φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», «κρίμα γιατί μας βοήθαγε σε κρίσιμες στιγμές». Η επιστροφή Τσίπρα είναι το τελευταίο που επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης και θα κάνει κάθε τι στο παρασκήνιο για να την αποτρέψει.
-Δεύτερον , η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι κινούμενη άμμος με ό,τι αυτό σημαίνει για την πλειοψηφία της με συνέπεια η κυβέρνηση και μέσω του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να κάνει παρασκηνιακό άνοιγμα στους Σπαρτιάτες και στην ομάδα των 14 ανεξάρτητων βουλευτών (Απέκτησαν εκπρόσωπο στην Διάσκεψη των Προέδρων )προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα σε κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται. Σημειωτέον βεβαίως ότι το προεδρείο της Βουλής προσμετρά την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών μόνο στις ονομαστικές ψηφοφορίες και όχι στις υπόλοιπες , για τον φόβο των Ιουδαίων.
Τυχόν συμμετοχή τους και στις μη ονομαστικές με τόσο μεγάλη αναταραχή στην Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να ανατινάξει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο βασικός λόγος που υπάρχει αναταραχή μέσα στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ότι κανείς δε γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα ελληνοτουρκικά καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός γύρω από αυτό το θέμα. Σε σημείο που να εξαπολύονται επιθέσεις με την κατηγορία του υπερπατριωτισμού σε κόμματα , πρώην πρωθυπουργούς και δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές τους.
Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να λύσει το θέμα με απευθείας διάλογο όπως υπαινίχθηκε ο ΥΠΕΞ στους Βουλευτές της ΝΔ αλλά αν τυχόν προκύψει ανάγκη παραπομπής της διένεξης στη Χάγη απαιτείται συνυποσχετικό με 180 ψήφους. Η ομιλία Σαμαρά στη Λευκωσία για το Κυπριακό και οι τρεις προσεχείς παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Αθήνα , σε μία εκ των οποίων αναγκαστικά θα μιλήσει για αυτά τα θέματα , έχουν θέσει σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο προσεγγίζει τους δύο πρωθυπουργούς, τον κύριο Σαμαρά με τους προστατευόμενους μάρτυρες και τον κύριο Καραμανλή με την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή που είπε «ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται αποκλειστικά και την χρεοκοπία της χώρας».
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα στην Εστία της Κυριακής πατωντας ΕΔΩ