Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Πληθυσμιακή «αιμορραγία» με τάσεις μη… αναστρέψιμες, εάν δεν αλλάξουν πολιτικές – Αποκαλυπτική η μελέτη της ΚΕΔΕ -Ποια η κατάσταση στους δήμους της Μεσσηνίας (video)

«Ανοιχτή πληγή» που δεν φαίνεται να «κλείνει» αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ανάμεσα στις περιοχές που οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις η Μεσσηνία, η Αρκαδία, αλλά και οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος Μελέτης της ΚΕΔΕ κ. Ιωάννης Ψυχάρης σημείωσε εμφατικά πως «είναι ένα θέμα και για την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα γηράσκει περισσότερο» συμπληρώνοντας πως «…σημειώνεται μείωση και ταυτόχρονα γήρανση του πληθυσμού».

Όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και από μελέτη της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποτυπώσει το δημογραφικό πρόβλημα κατά δήμο, μαρτυρά πολλά με τον κ. Ψυχάρη να τονίζει «έχουμε ταξινομήσει τους δήμους σε 6 κατηγορίες από τους δήμους της Μεσσηνίας στις έξι κατηγορίες οι 3 βρίσκονται στη χαμηλότερη πρόκειται για τους δήμους Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας, στην 4η κατηγορία βρίσκεται ο δήμος Δυτικής Μάνης ενώ ο δήμος Καλαμάτας είναι σε καλύτερο επίπεδο».

Μάλιστα σε οικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις είναι πολλές «πλέον αρκετοί δήμοι έχουν μειώσει την οικονομική τους δραστηριότητα. Από τη μια υπάρχουν τα δημογραφικά μέτρα, ενίσχυσης της οικογένειας, ενίσχυσης υποδομών, πρόσβασης σε δομές υγείας και… χρειαζόμαστε να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα και να δώσουμε κίνητρα εγκατάστασης μόνιμων κατοίκων στην ύπαιθροΠρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα και αξιοπρεπή διαβίωση που μπορεί να λειτουργήσει μαζί με τα υπόλοιπα για λειτουργήσει», ανέφερε ο διακεκριμένος Καθηγητής σημειώνοντας την διάσταση της αξιοποίησης του οικιστικού αποθέματος.

Ο κ. Ψυχάρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι «η τάση που έχει διαμορφωθεί είναι μη ανατρέψιμη δηλαδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός σε ηλικιακές ομάδες που μπορούν να σώσουν την κατάσταση».

Αναλυτικότερα η μελέτη της ΚΕΔΕ

3πτυχο Ταξινόμηση των Δήμων με βάση το ΔΔΔ-Α4 View