Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Mόλις σε 4% ανέρχεται η συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ 2021-2027 στα πρώτα 4 χρόνια υλοποίησης του

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο σημαντικός επιστημονικός βραχίονας της ΚΕΔΕ σε μια αποκαλυπτική μελέτη που εκπόνησε αποτυπώνει την συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ και επί της ουσίας δημιουργεί έναν οδηγό παρατήρησης και δράσεων, ώστε να γίνει εφικτή η περαιτέρω επιτυχία του ΕΣΠΑ στην Ελληνική Επικράτεια.

Στόχος επίσης της μελέτης είναι η αποτίμηση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων με ημερομηνία αναφοράς την 30/06/2024, κατά τα τέσσερα (4) πρώτα χρόνια υλοποίησης του ΕΣΠΑ 20212027, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο απ’ τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Προγραμμάτων 2021-2027, που συμμετέχουν θεσμικά, προκειμένου να διεκδικήσουν τεκμηριωμένα από κάθε Πρόγραμμα μεγαλύτερα κονδύλια για τους δήμους στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Το συνολικό ποσό των Προσκλήσεων που έχουν εκδοθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 με δυνητικούς Δικαιούχους τους Δήμους, Δημοτικές Δομές και Εποπτευόμενους Φορείς έως το διάστημα αναφοράς, ανέρχεται σε 3,4 δις ευρώ ή ποσοστό 13% επί της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης (ΣΔΔ) των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 20212027 (η οποία ανέρχεται σε 26,3 δις ευρώ). Στο σύνολο των 3,4 δις ευρώ, ο συνολικός προϋπολογισμός των προσκλήσεων που έχουν εκδοθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 ανέρχεται σε 2,5 δις, ενώ η συνολική αξία των Προσκλήσεων των τομεακών προγραμμάτων ανέρχεται μόλις σε 850 εκ. ευρώ.

Την πρώτη θέση με ποσοστό 26%, επί του συνολικού π/υ των Προσκλήσεων (3,4 δις ευρώ), καταλαμβάνει ο π/υ των Προσκλήσεων που στοχεύουν στην χρηματοδότηση μίας ολοκληρωμένης χωρικής και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (ΟΧΕ και ΟΧΕ ΒΑΑ – Ειδικός Στόχος RSO5.1.). Ακολουθεί με ποσοστό 15%, ο π/υ των Προσκλήσεων που χρηματοδοτούν δράσεις για την προαγωγή της πρόσβασης στην ύδρευση και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού (Ειδικός Στόχος RSO2.5).

Την τρίτη θέση με ποσοστό 11% καταλαμβάνει ο προϋπολογισμός των Προσκλήσεων που χρηματοδοτούν δράσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημόσιων κτιρίων ή οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο χώρο (Ειδικός Στόχος RSO2.1). Ακολουθούν αλλά με ποσοστά χαμηλότερα του 10%, οι π/υ 6 Προσκλήσεων που στοχεύουν στην χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες (8,4% – Ειδικός Στόχος ΕSO4.11.), για την αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης (7,4% – Ειδικός Στόχος RSO1.2.) και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (6% – Ειδικός Στόχος RSO2.4.).

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ