![](https://best-tv.gr/wp-content/uploads/2025/02/1898385-696x435-1.jpg)
του Μ. Ψύλου από το www.naftermporiki.gr
Ιδέες για την κοσμογονία στην τεχνητή νοημοσύνη θα ήθελε να πάρει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στο Παρίσι για τη διήμερη σύνοδο κορυφής για την AI.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει επίσης να καθησυχάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με την πώληση στην Τουρκία των γαλλικών πυραύλων Meteor.
Δεν ξέρουμε τι «επιχειρήματα» θα επικαλεστεί ο Γάλλος πρόεδρος ή τι άλλο θα «πουλήσει» στην Ελλάδα.
Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η Γαλλία θα παραδώσει τους Meteor στην Τουρκία, για να εξοπλιστούν τα περίπου 40 αεροσκάφη Eurofighter, που πρόκειται να δοθούν στην Άγκυρα, μετά και την άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας.
Πρόκειται δηλαδή για πυραύλους που θα έχουν στόχο να εξουδετερώσουν τα… Rafale της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά και τις περίφημες φρεγάτες Belharra, σε περίπτωση εμπλοκής!
Ο Μακρόν είχε, μάλιστα, προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, όπου συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και κυρίως στην άμυνα.
Πολλοί θα αναρωτηθούν βέβαια: Τι σόι ιστορικός σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Γαλλία, όταν εξοπλίζει την Τουρκία για να αλλάξει υπέρ της Άγκυρας την ισορροπία στο Αιγαίο;
Και γιατί, φυσικά, η Αθήνα δεν είχε διασφαλίσει όταν αγόραζε από τη Γαλλία αεροσκάφη και φρεγάτες για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, ότι το Παρίσι δεν θα εφοδίαζε με «αντίμετρα» την Άγκυρα;
Η απάντηση είναι απλή: Η Γαλλία, ως μεγάλη δύναμη, κοιτάζει τα συμφέροντά της, την κερδοφορία της αμυντικής της βιομηχανίας και δεν δίνει δεκάρα για «ηθικά διλήμματα». «Γαλλία – Τουρκία, συμμαχία», λοιπόν, για να παραφράσουμε το γνωστό σύνθημα;
Άλλωστε, η Γαλλία καλοβλέπει την αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Άγκυρας – και μετά την κατάληψη της Συρίας από τους φιλότουρκους τζιχαντιστές.
Ήδη η γαλλική εταιρεία CMA CGM -με τις ευλογίες της Τουρκίας- θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας, στη Λατάκια.
Σε αντάλλαγμα, ο Ερντογάν επιδιώκει να συμμετάσχει στα νέα προγράμματα εξοπλισμών που συζητούνται στην Ε.Ε., μετά την «εντολή» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων.
Ελπίζουμε να μην το δούμε κι αυτό βέβαια: να αγοράζουμε τουρκικά οπλικά συστήματα, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές.