Δευτέρα
7
Απρίλιος
TOP

Κώστας Καραμανλής: Μέτρα – παρεμβάσεις να κρατηθούν οι αγρότες όρθιοι (video)

Δέσμη μέτρων παρουσίασε ο π. Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο αγροτικό συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Αναλυτικά στην ομιλία – μήνυμά του ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου κάθε φορά που συνομιλώ με τους ανθρώπους της ελληνικής περιφέρειας, τους στυλοβάτες του πρωτογενούς τομέα.

Το λέω συχνά γιατί το πιστεύω βαθιά: Στην Περιφέρεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Ζωντανή Ελλάδα δεν νοείται χωρίς ακμαία Περιφέρεια.

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστια.

Πρώτα απ΄ όλα, γιατί συμβάλλει στη διατροφική επάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσταση αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας και της κρίσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Δεύτερον, γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον βασικό τροφοδότη των τομέων της μεταποίησης, του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης. Έχει στρατηγική σημασία για την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τρίτον, γιατί στον αγροτικό τομέα απασχολούνται σε μόνιμη βάση πάνω από 450 χιλιάδες άτομα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα μερίδιο 11% στη συνολική απασχόληση. Συνεπώς η σημασία του για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι αυταπόδεικτη.

Ο αγροτικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρώπη – αναπόδραστα και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση στη χώρα μας, λόγω ιδιαιτεροτήτων και παθογενειών – βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις:

  • Είναι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και οι μειωμένες τιμές παραγωγού.
  • Είναι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η λειψυδρία, ως συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ανορθολογικής διαχείρισης του νερού.
  • Είναι τα μεγάλα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία.
  • Ο μικρός κλήρος και το μεγάλο ποσοστό των μονοκαλλιεργειών.
  • Είναι η γήρανση και η μη βιώσιμη ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
  • Είναι ο ανεπαρκής για τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων αριθμός γεωπόνων και κτηνιάτρων.
  • Είναι το έλλειμα σε υποδομές και η χαμηλή διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή.
  • Είναι βεβαίως και εξωγενείς παράγοντες όπως οι βεβιασμένες, επιπόλαιες, και σε πολλές περιπτώσεις ιδεοληπτικές εμμονές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η ΚΑΠ θα έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων και παραγωγής και όχι να υπερβάλει δυσανάλογα υπέρ των πρώτων, και μάλιστα με τρόπο πρόχειρο, σπασμωδικό και αναποτελεσματικό προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τους παραγωγούς όλων των Κρατών Μελών. Επειδή μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από το 2027 και μετά θα αρχίσει η μερική, έστω,  επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού της επισημαίνω την αδήριτη ανάγκη για πολύ ενεργή και σοβαρή παρουσία και συμμετοχής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την νέα ΚΑΠ.

Είναι ακόμα ανάγκη η ΚΑΠ να προστατεύσει στους Ευρωπαίους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να επιβάλλει ανάλογες ποιοτικές προδιαγραφές σε σχέση με εισαγόμενα ομοειδή προϊόντα, με την συμφωνία με την MERCOSUR δηλαδή τις χώρες της Νότιας Αμερικής να δημιουργεί τον εντονότερο προβληματισμό.

  • Είναι τέλος, σαν μην έφταναν όλα αυτά η επαπειλούμενη επιβολή δασμών των ΗΠΑ κατά της ΕΕ, που αν τελικά επεκταθεί και σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς τις εξαγωγές με σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ όλων των χωρών μελών της Ένωσης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε με ρεαλισμό να την συνομολογήσουμε, χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς παρωπίδες. Και να την αντιμετωπίσουμε με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις που αφορούν το σύνολο του ελληνικού πρωτογενούς τομέα ισχύουν βεβαίως και για τη Θεσσαλία. Πολύ περισσότερο αφού η περιφέρεια της Θεσσαλίας αποτυπώνει σε κλίμακα την αγροτική παραγωγής της χώρας δίνοντας σχεδόν όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.larissanet.gr πατώντας ΕΔΩ