
Γράφει ο Θέμης Κανελλόπουλος
59,47 δις. ευρώ έπιασαν οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, σύμφωνα με το φορολογικό αποτύπωμα της χώρας. Εάν, λοιπόν, υπάρχει μια δραστική μεταβολή που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας είναι αυτή.
Εννοείται πως θα δεχτώ τα πάντα για τις καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις, για να πάψει το «μαύρο» χρήμα κλπ (μην… γελάτε). Αλλά εδώ μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό, υπό την έννοια ότι η καθημερινότητά μας άλλαξε τόσο δραματικά και τόσο επιτελικά, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε αντικείμενα αριθμητικής παραμετροποίησης για να κερδοφορούν σε απίστευτα επίπεδα οι τράπεζες.
Πλέον το κράτος και οι τράπεζες ξέρουν, τι και που χρωστάς και ξέρουν πολύ καλά πως να σου «τα παίρνουν». Κι όχι μόνον αυτό, με έναν αλγόριθμο σε «μοντελοποιούν», ξέρουν τι χαλάς, που το χαλάς, πόσο… επηρεάζεσαι από αυτό και πόσο θα… χαλάς και στο μέλλον για να συνεχίσουν να σου «τα παίρνουν» αφού έχεις «υπεραπόδοση». Εάν λοιπόν του χρόνου δεν χάλασες τόσα, θα σου πουν «φίλε τι έγινε; φοροδιαφεύγεις;». Αφού η ζωή σου ήταν «ρυθμισμένη» έτσι από τους αριθμούς.
59,47 δις ευρώ, λοιπόν, δεν κυκλοφορούν πια παρά μόνο άυλα και απλά μεταφέρονται σε λογαριασμούς και υποχρεώσεις. Το… χρώμα του χρήματος δεν το συναντά κανείς, με εξαίρεση τις τράπεζες. Φθάσαμε στην χώρα μας να κυκλοφορούν μόλις 4 δις ευρώ μετρητά και το κράτος «αμπαλάρει» τη φορολογική αφαίμαξη βρίσκοντας και από τη… μύγα ξύγκι. Κι έτσι η «αποκάλυψη» και η ένταξη κάθε είδους φορολογικής συναλλαγής οδηγεί στο να αναφέρεται και να αξιολογείται ως πλεόνασμα.
Ζούμε πια, μια αριθμητικά και λογιστικά τακτοποιημένη ζωή, με πόθεν και έσχες και το κράτος έρχεται να παίρνει το μερίδιο του από κάθε σου κίνηση, με φυσική απόληξη “να ‘κονομάνε” οι τράπεζες από τις κανονικές, τις ένθετες και τις παρένθετες χρεώσεις.
Πριν λίγες μέρες έβαλαν και τα pos στα καΐκια για την… σαρδέλα και τον χάνο και στην αγορά της Καλαμάτας έριχναν πρόστιμα σε παραγωγούς που πάνε να πουλήσουν χόρτα και δεν είχαν pos! Χθες σε ένα χωριό της ενδοχώρας μου ανέφεραν την χαρακτηριστική ατάκα «θα μας φορολογήσουν και την… αφόδευση σε λίγο».
Μεγάλος… αδελφός ή και «νταβατζής» το κράτος βρήκε επιτέλους… δουλειά