TOP

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για τον κλιματικό στόχο του 2040

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη αναδεικνύει την ανάγκη για έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν προταθεί ποτέ από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αρκετοί εντός της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί. Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τροποποίηση του νόμου της ΕΕ για το κλίμα, η οποία θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 90% των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Αν και φαίνεται η πρόθεση της ΕΕ να συνεχίσει τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χρειάστηκε να κάνει συμβιβασμούς, δίνοντας στις χώρες «ευελιξίες» για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. «Οι επενδυτές και η βιομηχανία περιμένουν από εμάς σαφή κατεύθυνση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Σήμερα αποδεικνύουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Ο στόχος είναι σαφής και η πορεία εφαρμόσιμη».

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρεται για δεύτερη φορά από τη Συμφωνία του Παρισιού, η Ευρώπη πιέζεται να αναλάβει πρωτοβουλία. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απασχολημένοι: αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, αντιμετωπίζουν εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και προσπαθούν να στηρίξουν παραδοσιακές βιομηχανίες που πλήττονται από το κόστος ενέργειας.

Καθώς ξεκινά μια δύσκολη περίοδος διαπραγματεύσεων, αυτά είναι τα βασικά ζητήματα:

Ο στόχος για το 2040 καθυστέρησε για μήνες, ενώ ο Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, περιόδευε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητώντας υποστήριξη για μείωση εκπομπών κατά 90%, που, σύμφωνα με επιστήμονες, είναι το ελάχιστο αναγκαίο. Επίσης περίμενε τα αποτελέσματα εκλογών σε Γερμανία και Πολωνία. Το μήνυμα που έλαβε ήταν ξεκάθαρο. Xωρίς αρκετές ευελιξίες και ορισμένες προϋποθέσεις –όπως επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα– δεν θα υπήρχε πλειοψηφία ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε μεταξύ των κρατών-μελών στο Συμβούλιο. «Δεν υπάρχει στήριξη χωρίς ευελιξία», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Πέτερ Λίζε. «Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει τις συνθήκες για την υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου».

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.newmoney.gr πατώντας ΕΔΩ