
Σε μια καθοριστική κίνηση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τον πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού για τα διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών, εκτοξεύοντας το σχετικό κονδύλι στα 29,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί μια στροφή στρατηγικής σημασίας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ανθεκτικό, διασυνδεδεμένο και απανθρακοποιημένο ενεργειακό σύστημα, μειώνοντας την εξάρτησή της από τρίτες χώρες και θωρακίζοντας τα δίκτυα έναντι των κλιματικών κινδύνων.
Η αύξηση αυτή έχει και έντονο ελληνικό χρώμα καθώς η αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω ακριβώς των ελλιπών διασυνδέσεων, δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένη με τις αγορές τις κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μεγάλο χάσμα στις τιμές, με την περιοχή μας να είναι αισθητά πιο ακριβή.
“Θα έχουμε περισσότερα και καλύτερα δίκτυα ηλεκτρισμού, διασυνδέσεις, αποθήκευση ενέργειας και υποδομές υδρογόνου”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γέργκενσεν, υπογραμμίζοντας ότι ένα πιο πράσινο και διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα είναι η ραχοκοκαλιά της Ενεργειακής Ένωσης.
Η πρόταση της Επιτροπής αφορά τον νέο προϋπολογισμό του λεγόμενου Connecting Europe Facility for Energy (CEF-E), το ταμείο που χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Με την αύξηση αυτή, ο CEF-E αποκτά νέο ρόλο και διευρυμένη εμβέλεια, καλύπτοντας κρίσιμες επενδύσεις όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποθήκευση, αγωγούς υδρογόνου, συστήματα ηλεκτρόλυσης και υποδομές μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.
Από τη Βαλτική έως τον Ατλαντικό – Τα πρώτα παραδείγματα
Ήδη από την προηγούμενη περίοδο, το CEF-E έχει συνεισφέρει σε έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει:
Ο συγχρονισμός των δικτύων της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο (ENTSO-E), έργο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Γαλλίας με την Ιρλανδία (Celtic Interconnector) και την Ισπανία (Biscay Bay).
Η Ενεργειακή Νήσος του Μπόρνχολμ, ένα offshore hub που θα ενώνει τη Δανία με τη Γερμανία.
Διαβάστε το δημοσίευμα του www.capital.gr πατώντας ΕΔΩ