Την εκτίμηση πως η παρατεταμένη εκλογολογία δεν κάνει καλό στη χώρα, στην οποία ωστόσο όπως και να ‘χει, το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται όπως τόνισε, έκανε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος. Ο κ. Συρίγος πριν αναφερθεί στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ως υφυπουργός, αναφέρθηκε με τον πάντα εμπεριστατωμένο λόγο του, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που γνωρίζει πολύ καλά, μιλώντας τόσο για το ουκρανικό και όσα επίκεινται στην οικονομία, όσο φυσικά και για τις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις.
ΠΟΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
«Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ελληνικό πρόβλημα. Αναζητούμε συμμάχους, εξοπλιζόμαστε και έχουμε και το Διεθνές Δίκαιο. Δε βασιζόμαστε στο ό,τι οι σύμμαχοι θα είναι αυτοί που θα έχουν τον κύριο ρόλο. Η Τουρκία έχει μια στρατηγική επιλογή συγκεκριμένη, αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ελληνική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Συρίγος τονίζοντας πως επειδή ο Ερντογάν θέλει μια εύκολη νίκη για να την… πουλήσει στο λαό του, δε θα επιλέξει τον… δρόμο ενός θερμού επεισοδίου. «Θα αποφύγουν το θερμό επεισόδιο γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει πόλεμο και ο πόλεμος δεν είναι εύκολη νίκη, αφού η Ελλάδα δεν είναι ούτε Κούρδοι, ούτε Συρία. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα που όποιος την αγγίξει θα ματώσει. Θα προσπαθήσει λοιπόν να κάνει πράγματα για να φανεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης θεωρητικώς νομιμοποιημένος», είπε ο υφυπουργός εξηγώντας τη στάση της γείτονος σε αυτήν την κατεύθυνση. «Ο λόγος που προβάλει τόσο έντονα το θέμα της στρατιωτικοποίησης των ανατολικών νησιών του Αιγαίου, είναι γιατί πράγματι, οι διεθνείς συνθήκες που υπογράψαμε το 23΄ και το 47΄ μιλάνε για αποστρατιωτικοπίηση. Έχει πάτημα νομικό, γι΄ αυτό τονίζει διαρκώς αυτό το θέμα», σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος, τονίζοντας πως πρώτος του στόχος των Τούρκων θα είναι η Συρία και αν δεν τα καταφέρει, τότε, θα στραφεί στη χώρα μας.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ
ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αίσθηση προκάλεσαν όσα ανέφερε ο κ. Συρίγος και για τoν πόλεμο των Ρώσων κατά των Ουκρανών που μαίνεται για 4ο μήνα πια με τις συνέπειες και στην Ευρώπη, σοβαρές και αδύνατο να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Ο πόλεμος δε βλέπω να τελειώνει. Δεν υπάρχουν σημάδια αλλαγής της κατάστασης. Οι Ρώσοι, αργά, αλλά σταθερά καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας και επιβεβαιώνεται πως ο στόχος τους είναι τα καταλάβουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον», εκτίμησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος έδωσε συγκεκριμένα παράδειγμα, καυτηριάζοντας και τη στάση της Ευρώπης. «Στο φυσικό αέριο και την ενέργεια και φυσικά, στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και των τροφίμων», είπε ο υφυπουργός, εξηγώντας πως στη μεν Ευρώπη η ακρίβεια θα σημαίνει περιορισμό των εξόδων, σε χώρες της Αφρικής δε, η άνοδος των τιμών των τροφίμων θα σημάνει πείνα και σε δεύτερο χρόνο προφανώς, αύξηση των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει κάνει πολλαπλά λάθη τα τελευταία χρόνια με προεξάρχουσα τη Γερμανία που από το 2014 όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Κριμαία, η διασύνδεση με το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε μεγαλύτερη. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι βιαστικές σε γενικές γραμμές. Είναι μια άσχημη κατάσταση», τόνισε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας πως η Ευρώπη αργεί να πάρει αποφάσεις, αλλά όταν τις πάρει, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Χαρακτηριστικά ήταν και όσα ανέφερε ο υφυπουργός και για το έργο του υπουργείου Παιδείας στο φόντο και το πολυσυζητημένου Νομοσχεδίου ειδικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση. «Ανοίγει τους ορίζοντες στα Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια να ανοίξουν παράρτημα στο εξωτερικό, να έχουν συνεργασίες και φυσικά, να επιστρέψουν νέοι επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα», είπε ο κ. Συρίγος που δε θα μπορούσε παρα να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. «Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες το Προεδρικό Διάταγμα και στο επόμενο διάστημα θα μπορεί να μπει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πάντα θα υπάρχουν μειοψηφίες που θα αντιδρούν. Για ‘μένα το σημαντικό είναι πως η κοινωνία, ζητά ηρεμία και ασφάλεια», τόνισε καταληκτικά, ο Άγγελος Συρίγος.