Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου όπου βυθίστηκε αλιευτικό με εκατοντάδες μετανάστες, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί καμία νέα διάσωση, όπως προκεύπτει από νεότερη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος.
Στο δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας οι τέσσερις διασωθέντες
Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα βρεθούν σήμερα τέσσερις διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Θα πάνε στην Καλαμάτα από τη Μαλακάσα ενώ να σημειωθεί ότι χθες κατέθεσαν άλλοι πέντε διασωθέντες στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού. Την ίδια ώρα σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση αγνοουμένων μεταναστών. Οι 9 Αιγύπτιοι φερόμενοι ως διακινητές οδηγούνται αύριο στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες. Άλλοι 5 ανακρίνονται ως ύποπτοι. Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στη δομή της Μαλακάσας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης.
Φρίκη στο σαπιοκάραβο
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες, οι εικόνες σοκάρουν. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς φαγητό και νερό, χωράνε οριακά επάνω στο πλοίο.
Οι μετανάστες, κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τον ήλιο να καίει. Πολλοί κάνουν με τα χέρια τους το σήμα της νίκης, λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί.
Αναζητούν δικούς τους ανθρώπους
Το ανθρώπινο δράμα ωστόσο συνεχίζεται καθώς συγγενείς αναζητούν επιζώντες ναυαγούς τόσο στη δομή της Μαλακάσας όπου σπεύδουν να τους συναντήσουν, όσο και στην Καλαμάτα όπου ζητούν πληροφορίες.
Κλιμάκια του Υπουργείου Μετανάστευσης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών, αλλά και των αιτήσεων ασύλου αυτών.
Ο Kitack Lim Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO , επαίνεσε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σώζοντας πολλές ζωές λέγοντας πως: «Είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε τις αξιέπαινες προσπάθειες της ακτοφυλακής, του ναυτικού, των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης και άλλων σκαφών που συνεχίζουν να διασώζουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ενεργώντας με το καλύτερο πνεύμα και παράδοση στη ναυτιλία».
Στο μεταξύ στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη λεωφόρο Θηβών, έχει συσταθεί κλιμάκιο που παρέχει βοήθεια στην αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου.
με πληροφορίες από την ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης