«Αλμυρές» είναι οι τιμές σε αρκετά θαλασσινά αλλά και σε προϊόντα όπως η λαγάνα, ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα που άλλες χρονιές δεν έλλειπαν από το σαρακοστιανό τραπέζι.
Ιδιαίτερα «αλμυρό» αναμένεται να είναι τη φετινή χρονιά το σαρακοστιανό τραπέζι, με τους καταναλωτές να έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι για την εύρεση της χαμηλότερης τιμής, καθώς οι τιμές στα περισσότερα παραδοσιακά προϊόντα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές.
Η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τις τιμές να θυμίζουν πλέον ακριβό εστιατόριο και κάποια προϊόντα που άλλες χρονιές δεν έλλειπαν από κανένα ελληνικό νοικοκυριό να μοιάζουν απλησίαστα.
Αύξηση κατά 46,2% σημειώνει η τιμή του χαλβά ενώ η τιμή της ταραμοσαλάτας είναι αυξημένη κατά 97,7% και της μελιτζανοσαλάτας κατά 122,6%, ενώ η λαγάνα θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 4,5 ευρώ
Εκτός από την ακρίβεια οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις σε προϊόντα όπως το φρέσκο καλαμάρι και το χταπόδι, τα οποία πλέον βλέπουν με το κιάλι.
Ενδεικτικά οι τιμές σε δημοφιλή θαλασσινά στην Βαρβάκειο έχουν ως εξής. Οικονομικότερη επιλογή είναι τα μύδια με τιμή 6 ευρώ το κιλό, οι γαρίδες εισαγωγής κοστίζουν περίπου 7 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα 8 ευρώ το κιλό, ενώ το φρέσκο χταπόδι ξεφεύγει και φθάνει και τα 20 ευρώ.
«Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες και είναι ίδιες σχεδόν σε όλα», είπε ένας καταναλωτής μιλώντας στο MEGA. «Δεν ψώνισα, απλώς κοίταξα είναι ακριβά, είναι ακριβά», συμπλήρωσε ένας άλλος.
«Τα μύδια μάλλον οι καταναλωτές φέτος θα τα πάρουν φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή η τιμή τους θα κινηθεί από 3, 50 με 4,50 – 5.50 ευρώ το κιλό. Δεν θα έχουμε καλαμάρια, καθώς είναι σε έλλειψη λόγω του ότι δεν είχαμε καθόλου ψαριές. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό στην αγορά που μάλλον θα καλυφθεί από τις αντίστοιχες εισαγωγές που έχουν γίνει», δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο διευθυντής Ιχθυόσκαλας, Νίκος Κατσιώτης.
Άνοδος μέχρι και 10% στα ιχθυοπωλεία
Πάντως, οι τιμές ποικίλουν, με τους ιχθυοπώλες να λένε ότι κράτησαν το κόστος ώστε ο καταναλωτής να μην τα βρει τα θαλασσινά ακριβότερα από πέρσι. Στα ιχθυοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ έχει παρατηρηθεί άνοδος των τιμών που φτάνουν μέχρι και 10%, ενώ υψηλές είναι και στη Βαρβάκειο.
Ενδεικτικά, τα χταπόδια φτάνουν 15 ευρώ στη Βαρβάκειο, στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν στα 16,30 ευρώ και στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 22 ευρώ.
Στη Βαρβάκειο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν καλαμάρια από 8,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διπλασιάζεται και φτάνει τα 17,84 ευρώ ενώ στα ιχθυοπωλεία εκτοξεύεται στα 22 ευρώ.
Από 12 ευρώ πωλούνται οι γαρίδες στη Βαρβάκειο, στα 18 ευρώ στα ιχθυοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ στα 19,90 ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα εδέσματα του σαρακοστιανού τραπεζιού κοστίζουν:
Καλαμάρι: 10€/kg
Χταπόδι: 16-22€/kg
Ανάμεικτα θαλασσινά: 9-11,70€/kg
Σουπιά: 10,80-20€/kg
Μπακαλιάρος: 14- 17,80€/kg
Αρκετά από τα προϊόντα που μπήκαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» σε έρευνα που έκανε το MEGA έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι, ωστόσο σε προϊόντα, όπως τα θαλασσινά, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις.
Συγκεκριμένα:
Θράψαλο συσκευασία 400 gr
2023: 2,99€
2024: 3,19
+6,68%
Καλαμάρια εισαγωγής
2024: 5,29€ το κιλό
2023: 7,78€ το κιλό
+47%
Γαρίδες κατεψυγμένες 400 γραμμαρίων
2023: 4,79€
2024: 7,18€
Στην Βαρβάκειο κάποιος θα βρει και μειωμένες τιμές στα Σαρακοστιανά:
Το μεσαίο θράψαλο:
2023: 10-11€
2024: 8-9€
Γάμπαρη:
2023: 10-11€
2024: 8-9€
Γαρίδα:
2023: 12€
2024: 12€
Απλησίαστη η λαγάνα
Μάλιστα παρόλο που η λαγάνα, ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα ήταν από τα προϊόντα που δεν έλλειπαν από κανένα οικογενειακό τραπέζι, φέτος είναι πιθανό να λείπουν για αρκετά νοικοκυριά, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες παρατηρούνται αυξήσεις ακόμα και 128%,
Για το φαινόμενο της ακρίβειας στο σαρακοστιανό τραπέζι μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης. «Η λαγάνα που λένε ότι θα κυμανθεί στα 2,5 ευρώ είναι η κατεψυγμένη λαγάνα και όχι η φρέσκια, η οποία θα κυμανθεί από 3,5 ευρώ, τα 750 γραμμάρια» σημείωσε.
«Θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 4,5 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ή θα είναι στα 2,5 ευρώ τα 500 γρ. ή θα είναι κατεψυγμένη που την πουλάνε κάποιοι επιτήδειοι. Αυτό λέει ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών και οι φούρνοι. Δεν ξέρω από που αντλεί τα στοιχεία ο κ. Σκρέκας, δεν θέλω να λέω ψέματα στον κόσμο, ο καθένας κρίνεται», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Λεχουρίτης είπε ότι «δεν είναι μόνο η τιμή της λαγάνας είναι και οι σαρακοστιανές αλοιφές που έχουν πάρει αύξηση 128%. Οι αυξήσεις είναι θέμα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Δεν γίνεται να έχουν αυτές τις τιμές».
«Το χειρότερο είναι η ποιότητα των προϊόντων. Όταν φτάνουν σε σημείο να πουλάνε τα κατεψυγμένα για φρέσκα, αυτό είναι ντροπή», κατέληξε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega οι τιμές είναι:
Από 5,5% ως 22,2% ακριβότερη η μικρή λαγάνα με 1,90-2,20 ευρώ (αντί των 1,80 -2 ευρώ κατά Σκρέκα)
Από 5,7% ως 12,5% ακριβότερη η λαγάνα των 750 γρ. με 3,15-3,70 ευρώ (αντί των 2,80-3,50 ευρώ κατά Σκρέκα)
Αύξηση και στην τιμή του χαλβά
Οι τιμές φέτος στον χαλβά ξεκινούν από 7,80 και ξεπερνούν τα 10 ευρώ ανάλογα τα έξτρα υλικά. Αύξηση κατά 46,2% σημειώνει η τιμή του χαλβά ενώ η τιμή της ταραμοσαλάτας είναι αυξημένη κατά 97,7% και της μελιτζανοσαλάτας κατά 122,6%.
Ακολουθούν οι τιμές του χαλβά φέτος σε σχέση με το 2023:
Βανίλια ή κακάο (400 γρ.)
2023: 2,36€
2024: 3,45€
+ 46,2%
Με αμύγδαλο (400 γρ.)
2023: 2,60€
2024: 3,78€
+ 45,4%
Η τιμή της ταραμοσαλάτας και της μελιτζανοσαλάτας:
Ταραμοσαλάτα (450 γρ.)
2023: 1,74€
2024: 3,44€
+ 97,7%
Μελιτζανοσαλάτα (250 γρ.)
2023: 1,06€
2024: 2,36€
+ 122,6%
Πηγή: in.gr