Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Ακρίβεια: «Στροφή» σε χοιρινό & κοτόπουλο για τους καταναλωτές

Aπλησίαστο έχει γίνει για τους καταναλωτές το βοδινό κρέας, με τις φθηνές λύσεις του κοτόπουλου και του χοιρινού να «παραμένουν» στο οικογενειακό τραπέζι.

Τον κύκλο των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα προϊόντα ακολουθεί και το κρέας, με τους πολίτες να αναζητούν λύσεις.

Το βοδινό έχει γίνει για πολλούς καταναλωτές σχεδόν απλησίαστο και πλέον επιλέγουν πιο οικονομική λύση όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο.

«Εγώ πάντα κοτόπουλο τρώω αλλά είναι ακριβά και τα κοτόπουλα» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο κ. Χαράλαμπος Σαμαράς, ο οποίος στα 90 του χρόνια αναζητεί στη Βαρβάκειο φθηνό κρέας.

Στη Βαρβάκειο αγορά, ένα κιλό μοσχάρι ξεκινάει από 6,99 ευρώ το αρνί επίσης από 6,99 ευρώ και το χοιρινό από 3,99 ευρώ.

«Η αύξηση είναι σημαντική και υπάρχει μία μετατόπιση σε οικονομικότερες επιλογές», λένε οι έμποροι, την ώρα που οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο κρέας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγο κόστους.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, αυτό που λείπει σήμερα περισσότερο από το οικογενειακό τραπέζι είναι το μοσχάρι. «Και τα κρέατα έχουν ανέβει αρκετά, όλα τα είδη κρέατος και το κοτόπουλο και το μοσχάρι» ο κρεοπώλης Θανάσης Αγγέλης.

Ακριβά και τα λαχανικά

Η έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές συνεχίζεται και στη λαϊκή όπου παραδοσιακά οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Ακόμα κι εκεί όμως για κάποιους, οι τιμές τούς φαίνονται υψηλές.

«Εγώ έχω τα ίδια λεφτά μαζί μου και παίρνω λιγότερα πράγματα» ανέφερε ένας καταναλωτής.

Οι παραγωγοί τονίζουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις για την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων.

«Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου, γεωτρήσεις, ψυγείο το επαγγελματικό που έχουμε για τα πράγματα, λες πρέπει να δουλεύω έναν μήνα εγώ για να πληρώσω αυτά» πρόσθεσε μια παραγωγός λαϊκής αγοράς.

Αυξήσεων… συνέχεια

Η ανηφόρα στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να συνεχιστεί.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ποσοστό της αύξησης στο κρέας ίσως ξεπεράσει το 20% βάσει των ανατιμήσεων που ζητούν οι προμηθευτές κρέατος, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το προϊόν.

Πηγή: in.gr