Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Πρόγραμμα “Σπίτι Μου”: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης – Το δημογραφικό και η στεγαστική κρίση απαιτούν ολοκληρωμένες πολιτικές και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις»

Δελτίο Τύπου

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο «Πρόγραμμα “Σπίτι Μου”», έκανε λόγο για «Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης – Το δημογραφικό και η στεγαστική κρίση απαιτούν ολοκληρωμένες πολιτικές και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις»

 

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ως μία από τις “επιτυχημένες” δράσεις της κυβέρνησής του. Σήμερα οι ίδιοι οι υπουργοί του τον διαψεύδουν.  Ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα εντέλει αφορά πολύ λίγους, με τους ωφελούμενους να μην ξεπερνούν τις 10.000. Παράλληλα, έβαλε τέλος και στις ελπίδες να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και να υλοποιηθεί νέος κύκλος στο πρόγραμμα, επικαλούμενος δημοσιονομική στενότητα.

Το Υπουργείο επιβεβαιώνει ουσιαστικά όσα επισημάναμε σε πρόσφατη κοινοβουλευτική μας  ερώτηση. Ότι παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση σε χιλιάδες νέους και νέα ζευγάρια για την απόκτηση κατοικίας μέσω επιδοτούμενων και χαμηλότοκων δανείων, τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απογοητευτικά: μικρός αριθμός ωφελούμενων, κακός σχεδιασμός και δυσλειτουργίες ακόμα και για όσους έχουν λάβει την απαιτούμενη τραπεζική έγκριση.

Τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν το μεγαλύτερο -μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ- ποσοστό του εισοδήματός τους για ενοίκιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής καλπάζει και η δημογραφική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει επιτέλους την επικοινωνιακή διαχείριση και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, όπως αυτή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έναν νέο νόμο – πλαίσιο για το δικαίωμα στη στέγη, αύξηση της επιδότησης ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης με ταυτόχρονη ενίσχυση της μακροχρόνιας, δημιουργία Τράπεζας Στέγης, ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέτρα απολύτως αναγκαία πριν να είναι πολύ αργά.