Παρασκευή
19
Αύγουστος
TOP

Αλ. Χαρίτσης στη Real News: «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή»

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτση.

Διαβάστε αναλυτικά:

Από την κυβέρνηση σας κατηγορούν ότι προδικάζετε χωρίς στοιχεία ότι θα έρθει σφοδρό πέμπτο κύμα της πανδημίας. Που στηρίζετε την πρόβλεψη σας;

 

Στην πραγματικότητα. Όλος ο πλανήτης συζητά το πέμπτο κύμα και λαμβάνει μέτρα, ενώ παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως το Φορουμ του Νταβός, ματαιώνονται. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση, εθισμένη στην εικονική πραγματικότητα που έχει πλάσει, αρνείται να κάνει το παραμικρό και επιδίδεται σε εξυπνάδες όπως αυτή του Υπουργού Επικρατείας που ρωτούσε στη Βουλή αν έχουμε “εσωτερική πληροφόρηση” ότι θα υπάρξει πέμπτο κύμα. Πρόκειται για ανεύθυνη και προκλητική στάση. Σας θυμίζω ότι η χώρα μας καταγράφει εδώ και αρκετές βδομάδες πλέον τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Αν πάμε ανοχύρωτοι στο πέμπτο κύμα, μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες.

Σας κάλυψαν οι απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα;

 

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση, δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη. Προσπάθησε, όπως κάνει συστηματικά, να μεταθέσει αλλού το βάρος για το προφανές: ότι συνειδητά είπε ψέματα για τη μη ύπαρξη μελετών σχετικά με τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ. Αλλά ακόμα και αυτό το πολύ σοβαρό θεσμικό ατόπημα, δεν συγκρίνεται με την ουσία της υπόθεσης: η κυβέρνηση γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και ειδικότερα για την επέκταση του δικτύου των ΜΕΘ, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα μέσα από την επίταξη ιδιωτικών κλινών.

Η κυβέρνηση έχει πλέον να αναμετρηθεί με μια μετρήσιμη παράμετρο: η αδράνειά της σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Πιστεύετε ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση της έξαρσης του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022; Υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για ένα τέτοιο διεθνές θέμα;

 

Ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε δύο υποθέσεις: ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας δεν θα μας επηρεάσουν το 2022. Αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα. Με το να αρνείται την πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τα μέτρα στήριξης που έχει ανάγκη η κοινωνία. Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, έχουμε μια κυβέρνηση που είναι παγιδευμένη στις ιδεοληψίες της. Η υπολειτουργία όμως σημαντικών κλάδων της οικονομίας λόγω της ανασφάλειας που δημιουργεί η πανδημία και οι εκρηκτικές ανατιμήσεις που εκτοξεύουν κόστος παραγωγής και τιμές δεν είναι παροδικά φαινόμενα ούτε θα φύγουν δια μαγείας.

Απαιτούνται άμεσα και ριζικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, μια δέσμη ολοκληρωμένων, ρεαλιστικών παρεμβάσεων: ρύθμιση των αγορών για να αναχαιτιστούν οι κερδοσκοπικές τάσεις –  ιδίως στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, όπου  οι αυξήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθωρισμό. Χρηματοδοτικά προγράμματα επιδότησης ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών δυνατοτήτων. Μείωση στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια – δυστυχώς η κυβέρνηση απέρριψε την σχετική μας τροπολογία. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής για να πάρουν ανάσα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση.

Αυτά τα μέτρα είναι προϋποθέσεις διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και διασφάλισης της οικονομικής επιβίωσης και ανάκαμψης.

Γιατί ζητήσατε τώρα εκλογές, ενώ η πανδημία συνεχίζει να μας δείχνει τα δόντια της;

Δεν είναι μια εύκολη απόφαση το να ζητήσουμε εκλογές. Είναι όμως πια απολύτως αναγκαία. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες των κρίσεων που συζητήσαμε με μια κυβέρνηση αρνητών της πραγματικότητας. Η επιλογή της να διαμορφώνει συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, να αδιαφορεί για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων, οδηγεί σε αδιέξοδο και μας κοστίζει κάθε μέρα όλο και πιο ακριβά. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προστατεύσει την δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Η περίοδος χάριτος έχει λήξει προ πολλού. Είναι η ώρα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει εκ νέου.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αφού εμφανιζόμαστε να είμαστε από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απορροφήσεις;

Το ζήτημα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικά είναι τελικά τι φτάνει στις επιχειρήσεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους εργαζόμενους και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Εκεί η κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό. Πρόσφατα κατέθεσα μία επίκαιρη ερώτηση για πληρωμές άνω των 1 δισ. του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα – είτε για έργα υπό εκτέλεση, είτε ολοκληρωμένα. Η κυβέρνηση, όπως συνηθίζει, διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς. Την επόμενη μέρα όμως κατέθεσε τροπολογία στην οποία παραδέχεται την πλήρη παύση πληρωμών σε όλα τα προγράμματα που δεν σχετίζονται με τον Covid. Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 

Πολλοί λένε ότι ο βασικός λόγος που ώθησε τον πρόεδρο σας στο αίτημα εκλογών είναι ότι αισθανθήκατε την απειλή αλλαγής συσχετισμών στην Κεντροαριστερά λόγω της ανόδου του ΚΙΝΑΛ. Πώς σχολιάζετε;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που το λένε αυτό, αλλά μόνο μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που αντιλαμβάνεται την πολιτική ως μία υπόθεση παρασκηνιακών υπολογισμών και αρέσκεται σε σενάρια ΣΥΡΙΖΑϊκής καταστροφής, παρόλες τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις τους.

Ας πάμε στην ουσία. Διατυπώσαμε το αίτημα των εκλογών τη στιγμή που η χώρα οδεύει σε σύγκρουση με δύο παγόβουνα -την πανδημία και την ακρίβεια- και ο κύριος Μητσοτάκης αντί να κάνει κάτι για αυτό, είτε δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του είτε ασχολείται με την προώθηση μιας αντικοινωνικής ατζέντας που θα κάνει την πρόσκρουση ακόμα πιο επώδυνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους πολίτες αλλά και σε κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη που αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για μια αποφασιστική αλλαγή πορείας και μια νέα αρχή για τη χώρα.