Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αλ Καπόνε: Από τις συμμορίες του Μπρούκλιν στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος

Σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου 1931, ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους στην εγκληματική δράση το

Καταδικάζεται για φοροδιαφυγή ο Αλ Καπόνε, ο διαβόητος Ιταλοαμερικανός γκάνσκτερ, που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «Ο Σημαδεμένος». Είναι μόλις 33 ετών, αλλά έχει προλάβει να γίνει το ισχυρότερο και πιο τρομακτικό για πολλούς όνομα στο οργανωμένο έγκλημα των ΗΠΑ για μία περίοδο σχεδόν επτά ετών (από το 1925 έως και τη σύλληψή του).

Στις 24 Νοεμβρίου εκείνου του έτους θα του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή, πρόστιμο 50.000 δολαρίων, ενώ θα κληθεί να πληρώσει δικαστικά έξοδα 7.692 δολαρίων και φόρους 215.000 δολαρίων. Μεταφέρεται το 1932 στις φυλακές της Ατλάντα και στη συνέχεια σε εκείνες του Αλκατράζ. Αποφυλακίστηκε το 1937.

Η καταδίκη γράφει τους τίτλους τέλους στην εγκληματική του δράση, που περιελάμβανε λαθρεμπόριο ποτών κατά την περίοδο της ποτοαγόρευσης, αλλά και συμβόλαια θανάτου, για τα οποία όμως η αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να συγκεντρώσει αποδείξεις.

Οι συμμορίες και οι ουλές

Ο Αλ Καπόνε ήταν το τέταρτο από τα εννέα παιδιά του Γκαμπριέλε και της Τερεζίνα, Ιταλών μεταναστών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Δεν άργησε να δείξει τον χαρακτήρα του. Στην προεφηβεία ακόμη ήταν μέλος σκληρών συμμοριών της περιοχής, όπως οι «Μαχαιροβγάλτες» και σε ηλικία 14 ετών παράτησε το σχολείο για να δουλέψει σε διάφορα μαγαζιά, που ελέγχονταν από μαφιόζους.

Εργαζόμενος στο πανδοχείο του γκάνγκστερ Φράνκι Γκέιλ απέκτησε τις ουλές, που του χάρισαν το παρατσούκλι του. Αιτία ήταν ένα τολμηρό σχόλιο για την αδερφή ενός θαμώνα, του μαφιόζου Φρανκ Γκαλούτσιο. Όταν ο τελευταίος το άκουσε, δεν δίστασε να του χαράξει το μάγουλο με μαχαίρι. Χρειάστηκε 30 ράμματα.

Ο γάμος, το Σικάγο και η χλιδή

Το 1918 παντρεύεται την ιρλανδικής καταγωγής Μαίρη Κάφλιν και κάνουν έναν γιο τον Άλμπερτ Σόνι. Μετακομίζουν όλοι μαζί το 1921 στο Σικάγο, όπου γίνεται το νούμερο 2 στην ιεραρχία της συμμορίας του Τζον Τόριο. Φημολογείται ότι είχε ήδη σκοτώσει δύο άτομα όσο ήταν στη Νέα Υόρκη και είχε τη φήμη του αδίστακτου. Το 1925 έγινε ο Τόριο του έδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής. Το 1927 υπολογίζεται ότι είχε ήδη περιουσία 100 εκατ. δολαρίων. Είχε αδυναμία στην πολυτελεία και ήταν ένα είδωλο του στυλ, γνωστός για τα ριγέ κοστούμια, τα πούρα και τα καπέλα fedora του.

Διαβάστε ακόμηΑλ Καπόνε-  Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον 

Στο Σικάγο είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον δήμαρχο, Γουίλιαμ Χέιλι Τόμσον, τον οποίο και δωροδοκούσε συστηματικά. Τον βοήθησε μάλιστα να εκλεγεί για δεύτερη φορά στις εκλογές του 1927. Όταν διεκδίκησε για τρίτη φορά τη δημαρχία αποφάσισε να αλλάξει στάση έναντι του Καπόνε και έδωσε εντολή για σύλληψή του. Τότε ο γκάνγκστερ εγκατέλειψε το Σικάγο  και εγκαταστάθηκε στο Παλμ Άιλαντ της Φλόριντα.

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως η σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου». Μέλη της συμμορίας του Καπόνε μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εσέβαλαν σε γκαράζ της οδού Κλαρκ με εντολή να εκτελέσουν τον Τζορτζ Μόραν, αρχηγό αντίπαλης συμμορίας. Στο γκαράζ βρίσκονταν επτά άτομα, όχι όμως και ο Μόραν. Έξι άντρες έπεσαν νεκροί από τουλάχιστον 150 σφαίρες. Έκτοτε άρχισαν οι προσπάθειες της αστυνομίας για τη σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr