
Αύξηση κατώτατου μισθού, ρεκόρ νέων συνταξιοδοτήσεων, 49,2 δις ευρώ οφειλές στον ΕΦΚΑ, τεκμαρτή φορολόγηση, είναι μερικά μόνο από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες σήμερα. Η πλειοψηφία των πολιτών επιβιώνει υπό την πίεση του πληθωρισμού, των αναρίθμητων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, το υψηλό κόστος των ενοικίων και των πάγιων εξόδων που δεν ισοσκελίζονται με τα έσοδα, έτσι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (μεικτά) από 1η Απριλίου 2025 ήτοι 740 καθαρά για τους περισσότερους μοιάζει με ψίχουλα. Χαρακτηριστικά όσα ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, δικηγόρος, εργατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η αντινομία της σύγχρονης Ελλάδας είναι ότι έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Λουξεμβούργου», εξηγώντας πως «όσο καλή κι αν είναι η αύξηση συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω και για πρώτη φορά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παρακολουθούν τις αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά το 740 € είναι χαμηλό παρά το ότι η αύξηση των 50 ευρώ είναι συζητήσιμη».
ΡΑΛΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ
Στο μεταξύ ένα άλλο ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη, εκείνο των συνταξιοδοτήσεων, με νέο ρεκόρ να καταγράφεται το 2024, και τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 200.000. Όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος ο φόβος των πολιτών για αύξηση των ορίων ηλικίας από τον Ιανουάριο του 2027 είναι η βασική αιτία λέγοντςα μάλιστα πως «7 στις 10 είναι γυναίκες, επειδή ακούνε μια συντηρούμενη φιλολογία(…) φοφούμενες μήπως εγκλωβιστούν σε ανώτερα όρια… και παίρνουν μειωμένη σύνταξη, παίρνουν 500, 600 και 700 ευρώ που δεν είανι αξιοβίωτη σύνταξη».
49.2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι έλληνες επαγγελματίες και αγρότες είναι πως οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ το τεταρτο τριμηνο του 2024, ανήλθαν σε 49,2 δις ευρώ.
«Χρωστουν το 1/4 του Α.Ε.Π» είπε ο κ. Μητρόπουλος εξηγώντας πως «7 στους 10 επαγγελματίες-αγρότες χρωστούν στον ΕΦΚΑ» Μια άλλη διάσταση αφορά όσους αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν γι’ αυτό τον λόγο. «300.000 και πλέον δεν μπορούν να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης επειδή χρωστάνε (…) γι’ αυτό εισηγούμεθα να γίνει μια διαγραφή παλαιών οφειλών και προσαυξήσεων» χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως μια «κοινωνική τραγωδία»
“ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Εκδικάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025 η μεγάλη δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου για τους τόκους των δανείων του νόμου Κατσέλη.
«Αναμένουμε μια απόφαση διότι το διακύβευμα είναι 1,5 δις ευρώ, τόσα θα ωφεληθούν τα funds και οι τράπεζες παίρνοντας από τους δανειολήπτες», είπε ο κ. Μητρόπουλος και τόνισε πως «το επίμαχο ζήτημα είναι αν ο τόκος μπαίνει στο κεφάλαιο που δεν έχει πληρωθεί», λέγοντας τέλος πως «αναμένουμε τι θα πει η Ανώτατη δικαιοσύνη».
Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών-επιστημόνων που όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ «Είναι άδικη η φορολογία επί εικαζομένων και όχι επί πραγματικών εισοδημάτων. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Επικρατείας θα ακυρώσει το νόμο αυτόν και θα καταργήσει την τεκμαρτή, δηλαδή εικαζόμενη, φορολόγηση αγροτών επαγγελματιών τους οποίος φτωχοποιεί μέρα τη μέρα».