Ακριβότερα θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω της εκτόξευσης στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο κ. Γλύκος το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο έως και κατά 100%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, απορροφήθηκε από τα ζαχαροπλαστεία ενώ στην τελική τιμή έχει «περάσει» μεσοσταθμικά μία αύξηση της τάξεως του 10-15% σχέση με πέρσι φτάνοντας σε ελάχιστες περιπτώσεις και το 30%.
Στα όρια τους πολλά ζαχαροπλαστεία
Την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις του κλάδου με αρκετές μάλιστα να βρίσκονται στο φάσμα του «λουκέτου».
Ο κ. Γλύκος επανέλαβε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα αποτελέσουν ορόσημο για πολλά ζαχαροπλαστεία τα οποία αναμένουν την αύξηση τζίρου των γιορτών ώστε στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. «Με το ζόρι κρατιόμαστε» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται εξάλλου πως πρόσφατα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα για την άνοδο του λειτουργικού κόστους σε επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και σε ζαχαροπλαστεία.
Για την αγορά αλευριού ζαχαροπλαστικής στις 29/09/22 αγόρασε 250 κιλά καταβάλλοντας 290 ευρώ, ενώ πέρυσι στις 13/09/21 για την ίδια ποσότητα κατέβαλε 190 ευρώ, δηλαδή αύξηση 52,6%. Για την αγορά λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στις 6 Οκτωβρίου φέτος κατέβαλε 1,25 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα το κιλό κόστιζε 0,73 το κιλό, αύξηση 71,2%.
πηγη: cnn.gr