Σάββατο
21
Δεκέμβριος
TOP

Αναμνηστική δόση: Δεν είναι αναγκαία για όσους έχουν και νοσήσει και εμβολιαστεί

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, λέγοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε την 3η δόση και σε άτομα άνω των 50 ετών και όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η ίδια υπενθύμισε πως στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανήκουν όσοι έχουν:

Χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού

Κυστική ίνωση

Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα

Νεφρική ανεπάρκεια

Σακχαρώδη Διαβήτη

Παχυσαρκία

Αιμοσφαιροπάθειες

Διαταραχές σπλήνας

Χρόνια νευρολογικά προβλήματα

Σοβαρά ψυχικά νοσήματα

Σοβαρή αναπηρία

Επίσης, τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν γονείς και φροντιστές παιδιών κάτω των 2 ετών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Απο μελέτες τόσο από το Ισραήλ όσο και από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, φαίνεται πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την δεύτερη δόση.

Άτομα με τρίτη δόση είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid, όπως έχουμε πει σε προηγούμενες ενημερώσεις, συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα από τον αριθμό εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Αν ήδη έχουν κάνει μετά την νόσηση μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεδομένου ότι οι συστάσεις έχουν μεταβληθεί, δεν χρειάζονται να κάνουν τρίτη επιπρόσθετη δόση.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

«Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του»

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια άλλη μορφή κρυφής και επώδυνης πανδημίας που αναδεικνύεται απο μια πολυκεντρική μελέτη και δημοσιεύεται σε επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Η ορφάνια από την Covid».

Η μελέτη αυτή έδειξε πως εξαιτίας του κορωνοϊού 120.000 παιδιά έχασαν έναν γονέα και άλλα 25.000 έχασαν τον άνθρωπο που τα φρόντιζε.

Όπως είπε, σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει και υπογράμμισε την ανάγκη της πρόληψης αλλά και συνεχούς φροντίδας αυτών των ορφανών για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος long Covid που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής είπε. Επανέλαβε ότι το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης της παραμονής μαζί μας της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Σε ερώτηση σχετικά με τη γρίπη, είπε ότι είναι απρόβλεπτη, πάντα προετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

«Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δύο ιών και του Covid και της γρίπης, υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύραις ο εχθρός, ο ιός της γρίπης. Μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία όπως και πέρυσι. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει και μάλιστα με αυτή την μεταβολή του καιρού που ζούμε, να αρχίσουν να εμβολιάζονται», είπε.

Σε ερώτηση για το αν μελετάται και στη χώρα μας η έγκριση των mRNA εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του εμβολίου της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι πολύ πρόωρο για την χώρα μας να μιλάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών παρότι ήδη γίνονται μελέτες και από άλλες εταιρίες για την ασφάλεια των εμβολίων και σε παιδιά κάτω των 5 ετών».

Θεμιστοκλέους: 120.000 πολίτες έχουν κάνει τρίτη δόση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς ξεπεράσαμε πλέον τα 12,42 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, είπε πως πάνω από 6,5 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου που αντιστοιχεί στο 62% γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 68,3% και 79,9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, πάνω από 6,25 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% του ενήλικου, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 63,22% και 74,3%.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες 10 μέρες περίπου 50.500 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, 120.000 πολίτες την έχουν κάνει ήδη και έχουν προγραμματιστεί 50.000 ραντεβού, δεδομένου ότι χθες άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους όσους είναι άνω των 50 ετών και με υποκείμενα νοσήματα ομάδας α’ και β’ .

Για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 12.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 10.000 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1875 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αύξηση των εμβολιασμών σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά. Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αύριο θα εξορμήσουν κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη, την Τετάρτη θα βρίσκονται στη Δράμα και την Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

cnn.gr