Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

«Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»: Η έξαρση της πανδημίας στην Μεσσηνία

Η εξάπλωση της πανδημίας  COVID-19  στην Μεσσηνία δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Όπως βλέπουμε στο ακόλουθο διάγραμμα -σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις COVID-19  του ΕΟΔΥ – παρατηρείται  μια σταδιακή άνοδος των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Συγκεκριμένα ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου τα κρούσματα κινήθηκαν σε μονοψήφιους αριθμούς στην συνέχεια έχουμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων έως τις αρχές του Αυγούστου. Μετά το πρώτο δεκαήμερο παρατηρείται επιτάχυνση της αύξησης με μέγιστη τιμή τα 146 κρούσματα στις 24/8 οπότε ελήφθη η απόφαση για την επιβολή του «μίνι» lockdown στην Μεσσηνία.

Αιτίες αυτής της αύξησης των κρουσμάτων:

  1. Δεν προστατεύτηκε η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα όπως προστατεύτηκαν τα νησιά στα οποία είναι απαραίτητο το rapid test για την μετακίνηση σε αυτά. Έπρεπε να είχε προβλεφθεί κάτι ανάλογο και για την Μεσσηνία δεδομένου του αναμενόμενου αυξημένου τουριστικού  ρεύματος τον Αύγουστο.
  2. Χαμηλή (49%) εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην Μεσσηνία (στην Επικράτεια είναι 53%).
  3. Χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης με ταυτόχρονη σημαντική άνοδος του τουριστικού ρεύματος που δημιούργησε συνθήκες συνωστισμού σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η τωρινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

  1. Έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών στην Covid κλινική που συνεχώς επεκτείνεται εις βάρος των υπολοίπων κλινικών που στενάζουν από την έλλειψη διαθέσιμων κλινών. Οι παθολογικές έχουν συμπτυχθεί και στις υπόλοιπες κλινικές έχει μειωθεί η δύναμή τους. Παράλληλα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα τακτικά ιατρεία ενώ τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί.
  2. Έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως πνευμονολογίας , εντατικολογίας και παθολογίας. Αλλά και σε άλλες ειδικότητες υπάρχει μεγάλη έλλειψη αφού το 1/3 των προβλεπόμενων θέσεων σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου παραμένουν κενές.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας

  1. Επιχείρησε να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς και ιδιαίτερα τους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας ότι  δήθεν σαμποτάρουν τον εμβολιασμό λέγοντας χαρακτηριστικά δια του αντιδημάρχου : « έχουμε ανεμβολίαστους λειτουργούς της υγείας που αυτό έρχεται σε αντίθεση  με αυτό που υπηρετούν και πώς είναι δυνατόν να πειστεί η κοινότητα όταν ο γιατρός που υπηρετεί στο σύστημα υγείας ειδικότερα αυτός έχει τις αμφιβολίες του ή μεταδίδει μια αναβλητικότητα στους ασθενείς τους ή στους επισκέπτες ». Τα δεδομένα βέβαια τον διαψεύδουν αφού το ποσοστό ανεμβολίαστων γιατρών του Νοσοκομείου είναι μόλις 7% ενώ οι εμβολιασμένοι γιατροί του Νοσοκομείου είμαστε στο 93% από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελληνίως.
  2. Αρκείται στην απλή παρατήρηση του φαινομένου της πανδημίας (πχ. λύματα βιολογικού καθαρισμού , συναντήσεις και επισκέψεις επικοινωνιακού τύπου ) χωρίς να λαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αδιαφορεί για τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κλάδου για να έχει πιο ενεργό ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας.

Τι θα πρέπει να γίνει;

  1. Εμβολιαστικό κέντρο σε δομή του Δήμου Καλαμάτας έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο από την καθημερινή προσέλευση εκατοντάδων ανθρώπων. Διοργάνωση σεμιναρίων για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
  2. Αποφυγή συνωστισμού, τήρηση των κανόνων υγιεινής και χρήση των μέσων ατομικής προστασίας .
  3. Ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον εμβολιασμό . Υπάρχουν μάλιστα και τα αντίστοιχα κονδύλια και η σχετική νομοθεσία για κάτι τέτοιο.
  4. Η υποχρεωτικότητα είναι λάθος και θα πρέπει να πειστούν όλοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι ελάχιστοι υγειονομικοί  που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο δεν θα πρέπει να μπουν σε κατάσταση αναστολής αλλά θα πρέπει να  επιτελέσουν γραφειοκρατικά καθήκοντα.
  5. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ που αντιστοιχούν στο 1/3 των προβλεπόμενων θέσεων βάση οργανογράμματος του Νοσοκομείου. Η λύση των επικουρικών ιατρών φαίνεται ότι δεν αποδίδει αφού δεν προτιμάται από τους ιατρούς.
  6. Δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου.
  7. Η έλλειψη των διαθέσιμων κλινών αλλά και των ειδικευμένων γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων  στο Νοσοκομείο Καλαμάτας  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα .

Συμπερασματικά σε αυτό τον αγώνα κατά της πανδημίας COVID -19 θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε θετικά και να διεκδικήσουμε σθεναρά την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας εδώ και τώρα.

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός καρδιολόγος

ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν.Μεσσηνίας

Αν. Εκπρόσωπος των ιατρών στο ΔΣ του Γ.Ν.Μεσσηνίας

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”