Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς απο τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία. Τι θα γίνει αν εντοπιστεί κρούσμα. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί.
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
- οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
- απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
- επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές:
- προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
- εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.
Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:
Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.
Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.
Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.
Ανησυχία για μεγάλη εξάπλωση
Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων μοιάζει σε ένα βαθμό με την ηρεμία πριν την καταιγίδα, καθώς η 13η μέρα του Σεπτέμβρη αναμένεται μαζί με το άνοιγμα των σχολείων να σηματοδοτήσει και την αντιστροφή του θετικού κλίματος. Η Κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται την επίπτωση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, καθώς αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αρχικά μεταξύ των μαθητών.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πιστή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως τα τακτικά τεστ και η χρήση μάσκα παντού και πάντα κατά την εκπαίδευση μπορεί να περιορίσει κατά 85% -ίσως και παραπάνω- τη μετάδοση του ιού. Όμως αυτό απαιτεί θρησκευτική ευλάβεια την οποία κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλος, το περσινό άνοιγμα των σχολείων οδήγησε ένα μήνα μετά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Φέτος που λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχουμε δύο φορές πιο μεταδοτικό ιό, τα περσινά μέτρα δεν θα θα είχαν παρά το μισό περσινό αποτέλεσμα.
Τα μέτρα φέτος τα οποία είναι ενισχυμένα με τα συχνά τεστ μπορούν να φρενάρουν τη διασπορά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τη σταματήσουν. Η Κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να μην κλείσει τα σχολεία για κανένα λόγο και βασίζει σε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους την πεποίθησή της αυτή, χωρίς βέβαια να μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα αναγκαστεί να το κάνει.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Παπαευαγγέλου:
- Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα. Η εμπειρία της συστηματικής χρήσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, στη σχολική κοινότητα την προηγούμενη άνοιξη, έδειξε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα γενικότερα.
- Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος όπως θα αναφερθεί παρακάτω. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον.
- Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η συστηματική και ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση υγιεινής των χεριών αλλά και άλλα μέτρα όπως είχαμε ήδη συστήσει από προηγούμενες οδηγίες και πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μικρές σταθερές ομάδες και την αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να ισχύουν.
- Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αντίθετα με το ότι γινόταν μέχρι πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Αντίθετα επιλέξαμε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον.
- Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.
news247.gr