Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Αντώνης Σαμαράς: Μαθήματα πατριωτισμού και προτάσεις για ευήκοα ώτα…

Όσοι είχαν διαβάσει την «Α» του περασμένου Σαββατοκύριακου ήξεραν τι θα έβλεπαν το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο «Παλλάς» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος «ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ»: έναν χώρο κατάμεστο από εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου στο ανώτερο επίπεδο αλλά και πάρα πολύ κόσμο που κατέκλυσε τους χώρους μέσα και έξω από το μεγαλύτερο θέατρο των Βαλκανίων. Και φυσικά έναν Αντώνη Σαμαρά να παραδίδει μαθήματα ηγεσίας και πατριωτισμού βγαλμένα από τα 45 χρόνια πολιτικής διαδρομής που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα.

Αυτοί που πιθανότατα εξεπλάγησαν δυσάρεστα είναι οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού που περίμεναν να αποδελτιώσουν τον λόγο που εκφώνησε προκειμένου να διαδώσουν το γνωστό παραμύθι ότι ο Αντώνης Σαμαράς μαχαιρώνει την νυν ηγεσία του κόμματος. Το αφήγημα γκρεμίστηκε όταν ο οραματιστής του ιδρύματος «Αντώνης Κ. Σαμαράς» ξεκίνησε την ομιλία του με την επωδό ότι υπήρξε και παραμένει μάχιμος πολιτικός και την έκλεισε με ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα παραταξιακής ενότητας. «Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς και του ιστορικού Κέντρου – του πατριωτικού Κέντρου.» είπε χαρακτηριστικά ο Μεσσήνιος πολιτικός και συνέχισε:

«Η παράταξη που δεν ντρέπεται για την Ιστορία της, αλλά γράφει Ιστορία. Η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και θωρακίζει τη χώρα. Η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη».

Οι ευρω-ψευδαισθησεις για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια

Όχι πως δεν ήταν αιχμηρός ο πρώην πρωθυπουργός όταν χρειάστηκε. Το έκανε και με το παραπάνω όταν λ.χ. αναφέρθηκε στις «ψευδαισθήσεις» που έτρεφαν οι ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. «Στην Ευρώπη για πολλά χρόνια πίστεψαν ότι το φθηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε για πάντα την ανταγωνιστικότητα και όταν τρεις αμερικανοί πρόεδροι επί δύο δεκαετίες προειδοποιούσαν τους Ευρωπαίους για την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τους χλεύασαν. Και όταν εμείς Ελλάδα είπαμε σε ευρωπαίους εταίρους μας ότι υπάρχουν κοιτάσματα ανατολική Μεσόγειο στην δικαιοδοσία της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ και της Αιγύπτου και πάλι δεν έδωσαν σημασία» είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτοντας την άποψη ότι αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και πως για να μην διαλυθεί «από τις αγκυλώσεις τις αστοχίες της και τις αντιφάσεις της» χρειάζεται σήμερα μια νέα συνθήκη επανίδρυσης που όπως είπε «θα ανατρέψει τα αδιέξοδα μιας υπέρ το δέον γιγαντιαίας πλέον γραφειοκρατίας. Έτσι όπως είμαστε σήμερα δεν πάμε πουθενά έχει χαθεί και η αίσθηση της κοινότητας και το κοινό όραμα και απαιτείται συνείδηση ιστορικών ευθυνών».

Μια και ο λόγος για τα ενεργειακά θα πρέπει να σημειωθεί η χωρίς γωνίες η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά για το τι έπραξε η δική του κυβέρνηση το 2014 –«επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων» όπως είπε χαρακτηριστικά– επικαλούμενος το γεγονός ότι επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη δόθηκαν οι πρώτες άδειες έρευνας και εξόρυξης σε εταιρείες. Η εξήγηση Σαμαρά στο γιατί στη συνέχεια πάγωσε κάθε διαδικασία δεν άρεσε ούτε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Ύστερα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε τα πάντα για πέντε χρόνια. Μετά το 2019, πάλι δεν έγινε τίποτα! Γιατί; Οικολόγοι και ενστάσεις και δικαστήρια» είπε) αλλά ούτε στον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο λόγος; Η αιχμηρή αλλά αληθής υπενθύμιση ότι «και από υπουργικά χείλη ακούστηκε κάτι ανάλογο: Ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό, γιατί είμαστε, λέει, “με την ταχεία πράσινη μετάβαση”!».

Πρόκειται για τη δήλωση που είχε κάνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο δίκτυο Arab News τον Απρίλιο του 2021 όπου μεταξύ άλλων είπε ότι το Αιγαίο «είναι ένας παράδεισος στη γη» και πώς «δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.».

Αυτά θύμισε ο ΑντΣαμαράς εκφράζοντας την ελπίδα να μην έγινε τότε μεγάλη ζημιά και πιστώνοντας στον ΚυρΜητσοτάκη ότι «αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον πρωθυπουργό αλλά και από τον αρμόδιο υπουργό.»

Τα… τετελεσμένα με τις «Πρέσπες του Αιγαίου»

Ράμματα για τη γούνα της Ένωσης είχε ο Αντώνης Σαμαράς κι όταν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά. Καταρχάς ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με τους γείτονες Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. «Αυτό ονομάζεται Πρέσπες που Αιγαίου. Θα μας πάρουν ότι θέλουν και θα μας αφήσουν ότι περισσέψει, αυτό δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε και σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε». Είχε προηγηθεί η υπενθύμιση Σαμαρά πώς όταν οι Τούρκοι άρχισαν να προκαλούν με παράνομα τετελεσμένα στην ελληνική ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου οι Ευρωπαίοι εταίροι αντί να δείξουν την οφειλόμενη αλληλεγγύη τους προς δύο κράτη-μέλη της Ένωσης (Ελλάδα και Κύπρο) συνιστούσαν «ψυχραιμία και υπομονή» και διάλογο με τον «πειρατή», στάση που επί της ουσίας δηλώνει σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων.

Το «τετελεσμένο» της Novartis και το «αν» για τις υποκλοπές

Ένα άλλο «τετελεσμένο» είναι και η σκευωρία της Novartis πoυ δεν μπορεί να… χωνευτεί όχι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και από όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα εντάσσοντάς το μαζί με την υπόθεση των υποκλοπών στη θεματική περί Δημοκρατίας. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκάγια και για τη Novartis και για τις φερόμενες παρακολουθήσεις, πήραν και κάποιους που βρίσκονταν στο ακροατήριο του «Παλλάς». Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος θύμισε ότι για πολύ καιρό 10 πολιτικά πρόσωπα κατασυκοφαντήθηκαν και πως ενώ αθωώθηκαν όλοι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες προστατεύονται παρά την ψευδομαρτυρία τους:

«Σήμερα “αποκαλύπτεται” από τον συνήγορο μίας εκ των τότε κατηγόρων μας, ότι το ήξεραν κι εκείνοι, εξαρχής, πως ήμασταν αθώοι! Το παραδέχτηκε δημόσια. Κι όμως, όχι μόνο δεν ακούσαμε μια συγγνώμη, αλλά, αντίθετα, οι ψευδομάρτυρες κατέχουν ακόμη μια ιδιότυπη προστασία ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια! Η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη! Κάποτε όμως θα γίνει γνωστή! Και τότε θα δούμε ποιοι ήταν, ποιος ο ρόλος τους και γιατί. Και οι ευθύνες όσων είτε πρωτοστάτησαν, είτε αναμείχθηκαν, θα έλθουν κι αυτές στο φως.».

Σίγουρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δεν θα ένιωσε και πολύ άνετα…

Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές, προφανώς και ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για το αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε τις καταγγελλόμενες υποκλοπές. «Δεν θέλω να πιστέψω» είπε ξεκάθαρα «ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο.» Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε σε αυτή την αποστροφή του λόγου του. Ισχυριζόμενος ότι «αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή» ο ΑντΣαμαράς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρης απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία». Δεν πρέπει να διαφεύγει της ανάλυσης ότι σε αυτή την περί απορρήτου παράμετρο του θέματος των υποκλοπών πολλοί είναι οι γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί που συντάσσονται με την άποψη Σαμαρά ο οποίος έκλεισε την συγκεκριμένη αναφορά του λέγοντας με νόημα ότι «η παράταξή μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα! Τέτοια φαινόμενα δεν τα ανέχεται. Κι αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε και που θέλουμε να πάμε τον τόπο. Έχει σχέση με την ίδια την ταυτότητά μας!».

Η ατάκα για τη συγκυβέρνηση του 2012-2014

Όσοι ανέλυσαν σε βάθος την ομιλία Σαμαρά στέκονται σε ένα τελευταίο αλλά όχι ήσσονος σημασίας σημείο. Αυτό στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε λιγόλογα αλλά πολύ… μεστά τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2014. Τα αυτιά όσων παρακολουθούν από κοντά την εγχώρια πολιτική σκηνή δεν γαργάλισε ο αληθή ισχυρισμός ότι στην τότε κυβέρνηση  οφείλει η χώρα την σημερινή ασφαλή παραμονή της στο ευρώ. «Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουροι πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και τους διαψεύσαμε» είπε ο Αντώνης Σαμαράς συμπληρώνοντας ότι «η χώρα εξασφάλισε τότε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει στην παγκόσμια Ιστορία!».

Αντιθέτως τα γαργάλισε η υπογράμμιση Σαμαρά που είχε προηγηθεί των παραπάνω ότι «η κυβέρνηση του 2012-14, η κυβέρνησή μας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, παραμένει παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης.».

Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά: Το alter ego του Αντώνη

Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά, το alter ego του πρώην πρωθυπουργού στην ζωή, είναι ο άνθρωπος που θα «τρέχει» τα θέματα του ιδρύματος «Αντώνης Κ. Σαμαράς» από τη θέση του προέδρου. Σεμνή και λιτή όπως πάντα, η κ. Σαμαρά που υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην είσοδο του «Παλλάς» άνοιξε την εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος αναφερόμενη στον σκοπό του που είναι η ανάδειξη της πολιτικής διαδρομής του πρώην ηγέτη της χώρας και συζύγου της σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

«Για μένα αυτή στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική» είπε η Γ. ΚρητικούΣαμαρά υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΑντΣαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ισχυρούς δεσμούς που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Οδυσσέα Ελύτη. Όσο για την κοινή διαδρομή της με τον «άνθρωπο Σαμαρά» η πρόοδος του ιδρύματος αρκέστηκε στον χαρακτηρισμό ότι «ήταν όμορφη αλλά και δύσκολη».

Η Φλώρινα επιβεβαίωσε τη διορατικότητα Σαμαρά στο Σκοπιανό

Η αγωνία του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα είναι γνωστή και ακόμη γνωστότερη η άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών που από την πρώτη στιγμή την πολέμησε θεωρώντας την –όπως όλη η Νέα Δημοκρατία–  «εθνικά επιζήμια». Μιλώντας στην εκδήλωση της Τετάρτης για την ονοματοδοσία των Σκοπίων, ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε ότι από το βήμα της Βουλής είχε προβλέψει ότι αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί από κάποιους η ίδρυση στην Ελλάδα φορέων που θα διαδίδουν τη λεγόμενη «Μακεδονική γλώσσα».

Το τελευταία πράγμα που θα ήθελε ο Μεσσήνιος ήταν να βγει αληθινός, ήρθε όμως μία διάταξη του Ειρηνοδικείου Φλώρινας να επιβεβαιώσει τη διορατικότητά του μέσω της αναγνώρισης ως νόμιμου σωματείου του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» που έχει έδρα την Φλώρινα και η «γέννησή» του ακουμπάει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό του εν λόγω σωματείου σκοπός του είναι αφενός η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα αφετέρου η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Εν ολίγοις συνέβη στη Φλώρινα αυτό που είχε προβλέψει ο Αντ. Σαμαράς χρόνια πίσω και το κακό είναι ότι τα «περίεργα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σταματούν στα παραπάνω. Όπως επισήμανε στην ομιλία του στο «Παλλάς» ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τα Σκόπια έχουν υπογράψει επίσημη συμφωνία με τη Βουλγαρία ότι η «μακεδονική γλώσσα» δεν είναι μακεδονική, αλλά βουλγαρικό ιδίωμα! «Δηλαδή, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί!» είπε συμπερασματικά ο Αντώνης Σαμαράς συμπληρώνοντας: «Κι εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ακόμα και σήμερα… Και ας έχουν πέσει, για το θέμα αυτό, κυβερνήσεις, και στα Σκόπια και στη Βουλγαρία. Και δεχόμαστε και θα διδάσκουμε μέσα στη χώρα μας, μια γλώσσα που οι ίδιοι οι Σκοπιανοί συμφώνησαν ότι είναι βουλγαρική, ενώ στα Σκόπια παραμένουν τα αλυτρωτικά σύμβολα στα σχολικά βιβλία τους!

Κι έτσι μετά από λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε και με το νόμο “Μακεδονική” μειονότητα και στη χώρα μας!

Τι ακριβώς έγινε τότε στις Πρέσπες; Η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα! Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής, να απειλήσει με βέτο, όπως είχε κάνει στο Βουκουρέστι.

Αλλά δείτε και την πιο μεγάλη εικόνα: η Συμφωνία των Πρεσπών, αντί να λύσει κάποιο πρόβλημα, πυροδότησε νέα προβλήματα: ανάμεσα στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, ανάμεσα στην Αλβανία και τα Σκόπια, και μέσα στα Σκόπια! Προβλήματα που αποσταθεροποιούν την περιοχή συνολικά.».

πηγή: iapospi.gr