Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Αύξηση 200% στις απάτες τύπου phishing – «Θύμα» και η ΑΕΚ – Έχουν αρπάξει 40 εκατ. ευρώ

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την εκτόξευση που παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές απάτες. Το γνωστό phishing έχει σημειώσει αύξηση 200% και γι’ αυτό αποφασίστηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Δεδομένου πως λόγω και της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν και το ηλεκτρονικό εμπόριο… άνθισε, οι επιτήδειοι βρήκαν ευκαιρία να το εκμεταλλευθούν. Και κάπως έτσι το phishing (ηλεκτρονικές απάτες) άρχισε να σαρώνει λογαριασμούς!

Δεν είναι μόνο η αύξηση κατά 200% (!) στις ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing. Είναι πως έχουν… εφευρεθεί 100 είδη για να πάρουν οι δράστες λεφτά με τη μέθοδο αυτή.

Οι περισσότερες από τις απάτες αυτές, το 54%, έχουν να κάνουν με κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες και το 40% με την υπόσχεση για «εύκολο χρήμα», παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί.

40 εκατομμύρια έχουν αρπάξει, μόνο το τελευταίο διάστημα, άτομα που βρίσκονται πίσω από τις ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing (γίνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων αποσπώντας από τα θύματα τραπεζικές καταθέσεις).

Ακόμη και η ΑΕΚ λίγο έλειψε να πέσει θύμα. Πριν από μερικούς μήνες, στα γραφεία της ΑΕΚ είχε φτάσει ένα mail, το οποίο ενημέρωνε την ΠΑΕ ότι η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, από την οποία είχε αποκτηθεί ο Λιβάι Γκαρσία, ήθελε να εισπράξει τη δεύτερη δόση για τη μεταγραφή (550.000 ευρώ), αλλά σε άλλο λογαριασμό από εκείνον που είχε κατατεθεί η πρώτη δόση!

Μόνο που οι υπάλληλοι της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν τσέκαραν αν τα στοιχεία ήταν όντως αυτά που είχε δώσει στην Ένωση η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και έτσι έβαλαν τα λεφτά στον δεύτερο λογαριασμό. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν όπως νόμιζαν!

Το email δεν είχε σταλεί από τη Μπεϊτάρ αλλά από ένα κύκλωμα phishing, που κατάφερε να κάνει το μήνυμα να μοιάζει σαν να έχει φύγει από την ισραηλινή ομάδα! Και όταν η Μπεϊτάρ ζήτησε εξηγήσεις από την ΑΕΚ γιατί είχε καθυστερήσει μια εβδομάδα η καταβολή της δόσης, τότε στην Ένωση κατάλαβαν πως είχαν πέσει θύματα απάτης!

Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα

Η εκτόξευση του phishing ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (13.10.2021) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε η αστυνομία σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μπορούν, πιο εύκολα, να οδηγούν στη Δικαιοσύνη τους απατεώνες.

Στη σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Τζουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

«Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση  ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

πηγη