Παραγωγοί στήνουν καρτέρι σε χωράφια και φυλάνε… ελαιοτριβεία, για να προστατέψουν τους καρπούς των κόπων και τις περιουσίες τους από τους επιτήδειους που χτυπούν ακόμα και νύχτα «γδύνοντας» ολόκληρα χωράφια. Τα πρόσφατα περιστατικά και στην περιοχή της Τριφυλίας επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο με παραγωγούς και ελαιοτριβείς σε κατάσταση αγωνίας.
«Το είδαμε και πέρυσι» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ηλιάδης αναφερόμενος στα φαινόμενα κλοπών, διαρρήξεων και φθορών που την περσινή χρονιά είχαν προκληθεί σε αρκετά χωράφια και ελαιοτριβεία. Εξηγώντας πως αυτός είναι ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζεται καθώς, όπως σημείωσε «όπως και πέρυσι οι παραγωγοί είναι ενημερωμένοι να μην αφήνουν καρπό, τα εργαλεία τους χωράφι»
Το άνοιγμα της συγκομιδής φέρνει στο προσκήνιο ένα άλλο ζήτημα όχι και τόσο εύκολα διαχειρίσιμο, εκείνο της κλιματικής αλλαγής, ενώ την όλη κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω και η έλλειψης εργατών γης. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Best «Αυτό που συμβαίνει με την ξηρασία και την έλλειψη εργατών» κυρίως φέτος και στην περιοχή της Άνω Μεσσηνία όπου το μεγαλύτερο μέρος δεν αρδεύεται είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται αρνητικά από βδομάδα σε βδομάδα.
«Η μείωση της παραγωγής θα είναι πολύ μεγάλη» υπογράμμισε εκτιμώντας πως «Μπορεί να έχει περάσει ήδη το 40%» με τον κίνδυνο να επιδεινωθεί «εάν οι προγνώσεις όσον αφορά τον καιρό επαληθευθούν, δηλαδή ότι δεν θα έχει για πολύ μεγάλες βροχές». Οι φόβοι δεν περιορίζονται μόνο στη φετινή χρονιά αλλά αφορούν και την επόμενη «Φοβάμαι ότι θα έχει επιπτώσεις και στην επόμενη παραγωγή. Τα δένδρα είναι αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα». Οι παραγωγοί προσμένουν σε βροχές ικανές να κρατήσουν «ζωντανές» τις καλλιέργειες.