Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει από την πρίζα την αγροτική παραγωγή στην πιο κρίσιμη στιγμή!

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  για τις απαράδεκτες διακοπές αγροτικών παροχών ρεύματος, μεσούσης της παραγωγικής διαδικασίας και μάλιστα σε μία κρίσιμη για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας χρονιά, συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 37 Βουλευτές του κόμματος, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Την στιγμή που το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος φέτος είναι πρωτοφανές και δυσβάστακτο, από όλη την χώρα έρχονται καταγγελίες για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και ΤΟΕΒ χωρίς να δίνονται επαρκείς επιλογές ρύθμισης της οφειλής!

Δεν έφτανε που τα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης είναι παντελώς ανεπαρκή για τη ουσιαστική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε καν τη δέσμευσή της για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα αλλά αντίθετα συνεχίζει απτόητη να επιτρέπει στο καρτέλ ενέργειας την αισχροκέρδεια.

Έτσι, η νέα περίοδος καλλιέργειας και εκτροφών έχει ήδη ξεκινήσει με τους χειρότερους όρους και το πρόβλημα συνεχώς πολλαπλασιάζεται αφού  οι επιδοτήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις καταναλώσεις του Απριλίου είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι αγρότες, υπό το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών, θα συνεχίσουν να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας για την άρδευση και τις εγκαταστάσεις (σταβλικές, θερμοκήπια κ.α.). Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα και συνεχίζει να επιτρέπει τις αθρόες διακοπές ρεύματος στους γεωργούς και κτηνοτρόφους αλλά και στους ΤΟΕΒ.

Την ώρα που η  επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών και γιγαντώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες  λόγω του πολέμου, την ώρα που η διεθνής ανησυχία διατυπώνεται σε όλα τα φόρα και Οργανισμοί και Κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό της κρίσης, ο κίνδυνος για την παραγωγή της χώρας μας αυξάνεται, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Τη νέα περίοδο καλλιέργειας και εκτροφών, όχι μόνον δεν υπάρχει πλέον η διασφάλιση ενός στοιχειώδους εισοδήματος των παραγωγών αλλά διακυβεύεται και η ίδια η παραγωγική διαδικασία!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 14 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει το ρεύμα σε αγροτικές  εκμεταλλεύσεις»

Η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οι συνθήκες καλλιέργειας είναι δυσμενέστατες με τα αυξημένα κόστη που έχουν διαμορφωθεί σε όλους ανεξαίρετα τους συντελεστές παραγωγής.

Το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος φέτος είναι πρωτοφανές και δυσβάστακτο, αλλά και τα έως τώρα εξαγγελθέντα μέτρα τη Κυβέρνησης είναι παντελώς ανεπαρκή για τη ουσιαστική στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων προκειμένου να συνεχίσουν με όρους διασφάλισης στοιχειώδους εισοδήματος την παραγωγική διαδικασία τη νέα περίοδο καλλιέργειας και εκτροφών. Ο κίνδυνος για την εγχώρια παραγωγή κάτω από αυτές τις συνθήκες πυροδοτεί με τη σειρά του την επισιτιστική επισφάλεια που γιγαντώνεται λόγω του πολέμου.

Όσον δε αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, η πολιτική της Κυβέρνησης είχε ήδη από πέρσι το φθινόπωρο σαν αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του ρεύματος σε αγρότες αλλά και ΤΟΕΒ να περιλαμβάνουν όχι μόνο το υπέρογκο κόστος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και ΤΟΕΒ να αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

Από όλη την χώρα έρχονται καταγγελίες για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να δίνονται επαρκείς επιλογές ρύθμισης της οφειλής. Και αυτό το πρόβλημα συνεχώς πολλαπλασιάζεται εφόσον οι επιδοτήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις καταναλώσεις του Απριλίου είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες θα αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας για την άρδευση.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν αγρότες, και η επανασύνδεση από τον ΔΕΔΔΗΕ του μετρητή αγροτικού ρεύματος είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ επιβαρύνονται με την πληρωμή εγγύηση για την επανασύνδεση και με έξοδα για την έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου.

Επειδή το υπέρογκο κόστος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ρήτρα αναπροσαρμογής οδηγούν πολλούς παραγωγούς σε πλήρη αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών

Επειδή η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα αλλά αντίθετα επιτρέπει την αισχροκέρδεια στο καρτέλ ενέργειας εις βάρος και των αγροτών

Επειδή η διακοπή ηλεκτροδότησης αγροτικών παροχών ρεύματος την οποία εφαρμόζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά τη συνέχιση της παραγωγής αδύνατη για πλειονότητα των αρδευόμενων καλλιεργειών αλλά και τις σταβλικές εγκαταστάσεις

Επειδή είναι αδιανόητο να οδηγούνται αγρότες της χώρας σε αδυναμία συνέχισης της παραγωγής λόγω διακοπών αγροτικών παροχών ρεύματος την κρίσιμη αυτή για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας χρονιά,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην γίνονται από τους παρόχους ρεύματος διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικά τιμολόγια καθώς και των ΤΟΕΒ;
  2. Προτίθενται να άρουν τυχόν εμπόδια για την επανασύνδεση των αγροτικών παροχών που έχουν διακοπεί ώστε αυτή να γίνεται άμεσα και απρόσκοπτα χωρίς επιπλέον κόστη για τους αγρότες;
  3. Προτίθενται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και των ΤΟΕΒ προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά τους Έλληνες αγρότες την κρίσιμη αυτή καλλιεργητική περίοδο και ποια είναι αυτά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές