Σάββατο
9
Δεκέμβριος
TOP

Π. Μαντάς για Αγ. Τριάδα: «Να εφαρμοστεί άμεσα η νομιμότητα»

«Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου όπως το δικό μας, οι καταπατητές να μένουν στο απυρόβλητο. Είναι ανήκουστο πολίτες που υποτίθεται αποζημιώθηκαν για περιουσία τους που απαλλοτριώθηκε, τελικά να μην έχουν δικαιώματα και πρόσβαση στη γη που το ίδιο το κράτος τους απέδωσε. Και είναι απολύτως απαράδεκτο οι πολίτες αυτοί να βρίσκονται τελικά χωρίς ιδιοκτησία και στο έλεος κάθε παρανομούντα». Αυτά σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των καταπατημένων οικοπέδων από καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή της Αγ. Τριάδας Καλαμάτας.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αρκετοί πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται και να τους αποδίδονται εξ’ ανταλλαγής οικόπεδα στην περιοχή της Αγ. Τριάδας. Οι ιδιοκτησίες αυτές όμως ήταν ήδη καταπατημένες από αυθαίρετους καταυλισμούς Ρομά της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τους νόμιμους ιδιοκτήτες να εισέλθουν σε μια μεγάλη και μακροχρόνια διαδικασία προκειμένου τα οικόπεδα να τους αποδοθούν και να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν, χωρίς όμως εδώ και 20 χρόνια να έχουν δικαιωθεί.

Κατά τον βουλευτή η κατάσταση αυτή συνιστά κατάφωρη παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στη δημοκρατία μας η ατομική ιδιοκτησία κάθε πολίτη οφείλει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως ιερή, με την προστασία της να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Επιπλέον ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξουν άμεσα ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτείας προκειμένου να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον από όσους έχουν καταπατήσει κοινόχρηστους χώρους της περιοχής, να σταματήσει άμεσα η διαρκής υποβάθμιση της συνοικίας λόγω αυξημένης παραβατικότητας, εγκληματικότητας και εκτεταμένης ηχορρύπανσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εύρυθμη και πολιτισμένη ανάπτυξη της περιοχής και να υπάρξει μέριμνα για τη μεταστέγαση των καταυλισμών και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο των οικογενειών Ρομά που σήμερα διαμένουν στην Αγ. Τριάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 14/04/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

 

    Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη

 

    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κων/νο Χατζηδάκη

 

Θέμα: «Καταπάτηση περιουσιών στην

Αγ. Τριάδα Καλαμάτας από καταυλισμούς Ρομά»

 

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να σας κοινοποιήσω ένα διαχρονικό και απολύτως απαράδεκτο πρόβλημα που συντελείται στην περιοχή της Αγ. Τριάδας του Δήμου Καλαμάτας, ταλαιπωρώντας κατοίκους και νόμιμους ιδιοκτήτες περιουσιών εδώ και πάνω από 35 χρόνια, καθώς και να ζητήσω την παρέμβαση της κυβέρνησης και της πολιτείας αφενός για την άμεση εφαρμογή όσων ορίζει ο νόμος, αφετέρου για την ολοκληρωμένη και συνολική αποκατάσταση του προβλήματος σε ολόκληρη την περιοχή.

Δυστυχώς εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους αρχικά να απαλλοτριώνονται λόγω της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως για τον Δήμο Καλαμάτας, στη συνέχεια να τους αποδίδονται εξ’ ανταλλαγής οικόπεδα στην περιοχή της Αγ. Τριάδας τα οποία όμως ήταν ήδη καταπατημένα από αυθαίρετους καταυλισμούς Ρομά της περιοχής και τέλος, παρά τις διαρκείς και συστηματικές παρεμβάσεις τους εδώ και 20 χρόνια προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας ώστε να τους αποδοθούν οι νόμιμες περιουσίες τους, αυτές ακόμα να παραμένουν καταπατημένες κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο.

Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου όπως το δικό μας, σε μια φιλελεύθερη αστική δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, οι καταπατητές να μένουν στο απυρόβλητο, η πολιτεία να επικαλείται κοινωνικά κριτήρια, η γραφειοκρατία να θέτει διαρκή εμπόδια ταλαιπωρίας των νομοταγών και εν τέλει να επιδεικνύεται συνολικά μια παντελής αδυναμία εφαρμογής όσων οι νόμοι ορίζουν. Δεν είναι δυνατόν η οργανωμένη πολιτεία να αποτυγχάνει επί μακρόν να εφαρμόσει τους κανόνες που η ίδια θέσπισε. Είναι ανήκουστο πολίτες που υποτίθεται αποζημιώθηκαν για περιουσία τους που απαλλοτριώθηκε, τελικά να μην έχουν δικαιώματα και πρόσβαση στη γη που το ίδιο το κράτος τους απέδωσε. Και είναι απολύτως απαράδεκτο οι πολίτες αυτοί να βρίσκονται τελικά χωρίς ιδιοκτησία και στο έλεος κάθε παρανομούντα, ανίσχυροι και ανυπεράσπιστοι παρά την κάλυψη που θεωρητικά όφειλε να τους παρέχει το κράτος.

Στη δημοκρατία μας η ατομική ιδιοκτησία κάθε πολίτη οφείλει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως ιερή, με την προστασία της να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώστε:

  • Να αποδοθούν άμεσα οι περιουσίες των πολιτών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στην περιοχή της Αγ. Τριάδας.
  • Να προστατευθεί αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον από τους καταπατητές των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής, με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου πόλεως.
  • Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση της περιοχής λόγω αυξημένης εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, κλοπών, προπηλακισμών, βανδαλισμών και ηχορρύπανσης από μεγάφωνα, πιστολιές, καυγάδες και διενέξεις.
  • Να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη, πολιτισμένη και ομαλή ανάπτυξη της πόλης, όπως πρέπει να συμβαίνει για κάθε περιοχή και συνοικία της.
  • Να υπάρξει μέριμνα για άμεση μεταστέγαση των καταπατητών Ρομά σε άλλη περιοχή, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση της διάχυτης παραβατικότητας και της ομαλής ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Σε ποιες δράσεις πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι περιουσίες των κατοίκων της Αγ. Τριάδας Δήμου Καλαμάτας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους;
  1. Ποιες ενέργειες προγραμματίζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει τέλος στη διαρκή υποβάθμιση της περιοχής της Αγ. Τριάδας;

 

  1. Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποτελεσματική προστασία του δημοσίου συμφέροντος από όσους έχουν καταπατήσει κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή της Αγ. Τριάδας;

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μεταστέγαση των καταπατητών Ρομά σε άλλη περιοχή και ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο;
  Ο ερωτών βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας