Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Χατζηδάκης: «Πρώτη φορά μέσω ΟΑΕΔ στα πανεπιστήμια» -Προγράμματα κατάρτισης για 80.000 άνεργους

Για «νέα εποχή στην κατάρτιση» μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο ο Κωστής Χαζτηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσίευσε ανάρτηση στα social media, μέσω της οποίας αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο «πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «στα προγράμματα που ανακοίνωσε λοιπόν ο ΟΑΕΔ γίνονται 8 μεγάλες αλλαγές», τις οποίες και αναλύει.

Επίσης, σημειώνει πως «[αίρνουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να καταρτιστούν, να βελτιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους μισό εκατομμύριο Έλληνες», καθώς και ότι «οι καταρτιζόμενοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, θα περνούν για πρώτη φορά μέσω του ΟΑΕΔ τις πύλες των πανεπιστημίων».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:
«Ξέρω ότι η κατάρτιση είναι μια φθαρμένη λέξη. Κάποιοι λένε: “Και τι με νοιάζει εμένα;”. Και κάποιοι άλλοι τη συνδέουν με φαινόμενα κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να περάσουμε σε μια πραγματικά νέα εποχή για την κατάρτιση μέσω του ΟΑΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και για να γίνει η κατάρτιση όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον. Όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι είναι πραγματικά ντροπή ότι η Ελλάδα μετά από 40 χρόνια στην ΕΕ είναι η τελευταία χώρα της Ένωσης στο ζήτημα των δεξιοτήτων. Και χωρίς δεξιότητες δεν πάμε πουθενά στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν ειδικότητες που ζητά η αγορά και δεν τις έχουμε, ενώ από την άλλη έχουμε πτυχιούχους που χρειάζονται μερικά πρόσθετα προσόντα σε σχέση με αυτά που αποκτούν από την εκπαίδευση, για να έχουν την προοπτική που θέλουν.

Αν συνεχίζαμε τον ίδιο δρόμο θα είχαμε τα ίδια “λαμπρά” αποτελέσματα. Στα προγράμματα που ανακοίνωσε λοιπόν ο ΟΑΕΔ γίνονται 8 μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε με τα νέα προγράμματα για τις ψηφιακές και τις “πράσινες” δεξιότητες οι καταρτιζόμενοι να κερδίσουν κάτι παραπάνω από ένα απλό επίδομα για τη συμμετοχή τους. Με αλλά λόγια δηλαδή να έχουν ένα έγκυρο και σοβαρό πιστοποιητικό που θα τους ανοίξει την πόρτα στη δουλειά. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί σύντομα και με τον νόμο που ετοιμάζουμε για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον ρόλο του ΟΑΕΔ από εδώ και πέρα.

Οι καταρτιζόμενοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, θα περνούν για πρώτη φορά μέσω του ΟΑΕΔ τις πύλες των πανεπιστημίων. Για κατάρτιση από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ. Δεν είναι μικρό πράγμα. Παράλληλα, οι ιδιώτες πάροχοι κατάρτισης, για τους οποίους αυξάνονται τα προαπαιτούμενα, θα παρέχουν τα δικά τους προγράμματα και οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν. Το τι γίνεται στα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης θα ελέγχεται. Με σοβαρή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πιστοποίηση, για να πάψει η κατάρτιση να είναι απλώς μια επιδοματική πολιτική. Το 30% των χρημάτων τόσο για τα ΚΕΔΙΒΙΜ όσο για τους καταρτιζόμενους θα μένει στην άκρη και θα δίνεται μόνο εάν τόσο οι μεν όσο και οι δε περνούν τις εξετάσεις τους. Κι ακόμα η πιστοποίηση θα δίνεται από μεγάλες διεθνείς εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Amazon, η Google και η Cisco (αναφέρω αυτές που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τον ΟΑΕΔ, αλλά ο κατάλογος είναι ανοικτός).

Είναι μια νέα εποχή για τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Παίρνουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να καταρτιστούν, να βελτιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους μισό εκατομμύριο Έλληνες. Οι καταρτιζόμενοι μπορούν να διαλέξουν πού θέλουν να πάνε. Μπορούν για πρώτη φορά να διαλέξουν και τα Πανεπιστήμια. Αλλά από την άλλη πλευρά θα ελέγχονται στην πράξη όλοι, τόσο τα Πανεπιστήμια και οι ιδιώτες όσο και οι καταρτιζόμενοι, για το ποσό σοβαρά αντιμετωπίζουν αυτή την κατάρτιση. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται και δεν πρέπει να πετάμε τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αποτέλεσμα.

Όλα αυτά είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και είμαι αποφασισμένος να παρακολουθώ την εφαρμογή της κάθε μέρα. Είναι πραγματικά κρίμα, ενώ έχουμε τόσους ανέργους, να παραμένουμε τελευταίοι στις δεξιότητες που είναι βασικό ζητούμενο για το μέλλον των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

ΟΑΕΔ: Οι λεπτομέρειες για τα προγράμματα κατάρτισης 80.000 ανέργων
Με τη σειρά του, ο ΟΑΕΔ ενημέρωσε πως μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης για δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Αναλυτικά:

«Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προγράμματα κατάρτισης «νέας γενιάς» του ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς χτες εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Οργανισμού οι πρώτες δράσεις. Μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης για δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα νέα προγράμματα είναι οι εξής:

Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την 1η φάση το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.
Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης: Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα «πιάσουν τόπο», το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν -μέσω τρίτων φορέων- αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.
Ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.
Έλεγχος του εκπαιδευτικού υλικού από ανεξάρτητο φορέα: Διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.
Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν το πιστοποιητικό που επιθυμούν εκείνοι.
Τέλος, μία ακόμη καινοτομία είναι ότι το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ.).

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται ταυτόχρονα:

Ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους.
Ελεύθερη επιλογή από τον άνεργο του προγράμματος κατάρτισης, του χρόνου που θα το επιλέξει, του παρόχου κατάρτισης και του παρόχου πιστοποίησης.
Ποιοτική αναβάθμιση των παρόχων κατάρτισης με την αύξηση των προαπαιτουμένων για τα ιδιωτικά ΚΔΒΜ και τη συμμετοχή και των ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ.

Πηγή:  iefimerida.gr