Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Χατζηθεοδοσίου στο BEST: «Αλλαγή μείγματος πολιτικής εδώ και τώρα -Εξαντλούν τα όρια της βιωσιμότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (video)

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε τόσο στα στοιχεία που καταδεικνύουν αυτό τον προβληματισμό και που παρέθεσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όσο και στα όσα δημιουργούνται στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και που μοιάζουν με… θηλιά. Ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο μακράς πνοής για την οικονομία σε μια συμφωνία κυρίων των κομμάτων, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως εάν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής άμεσα, ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα αντέξει.
Στο βαρόμετρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που δημοσιεύθηκε παραμονές Χριστουγέννων και ίσως διέφυγε της προσοχής πολλών, αλλά αποτυπώνεται το πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε όλο το επιχειρείν.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την σχετική έρευνα, είναι αποκαλυπτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η πλειονότητα των επιχειρήσεων και που προμηνύουν –αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κάποια στοχευμένα μέτρα από την κυβέρνηση- ένα «μαύρο» 2023.

-Το 56% βλέπει επιδείνωση της οικονομίας της χώρας,

Και οι καταναλωτές όμως προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα:

-Το 62% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο

-Το 84% δηλώνει ότι ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια

-Το 70% έχει περιορίσει δαπάνες ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας και ταξιδιών

-Το 52% έχει μειώσει τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως πχ τα τρόφιμα.

Ακολουθεί όλη η έρευνα της ΚΕΕΕ και αναμένονται πλέον οι πρωτοβουλίες της για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και το επιχειρείν, όπως εξάλλου δείχνουν και από τα αποκαλυπτικά στοιχεία.