Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Ενεργειακή κρίση: Τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμα μπροστά μας αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας – Ποια μέτρα προτείνει για να καλυφθεί το έλλειμμα

Η εισαγωγή της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία: «Οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε από τις περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Οι συνθήκες είναι ταραχώδεις, οι τιμές είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες, πολλά νοικοκυριά και κλάδοι έντασης φυσικού αερίου υπέφεραν – όπως και πολλές χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο παγκοσμίως» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Όμως τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμα μπροστά μας, όπως προειδοποιούν οι συγγραφείς της έκθεσης “How to Avoid Gas Shortages in the European Union in 2023”, η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ετήσια μεταβολή της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ ανά τομέα

«Αρκετοί βασικοί παράγοντες θα μπορούσαν να κάνουν το 2023 μια ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία» τονίζει η έκθεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Οι ρωσικές προμήθειες μπορεί να μειωθούν περαιτέρω. Αν και πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του 2022 αναμένεται να είναι περίπου 60 δισ. κυβικά μέτραΟι ρωσικές παραδόσεις μέσω αγωγών είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες το 2023 και θα μπορούσαν να μηδενιστούν, αφήνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο κενό στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου.
  • Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα είναι περιορισμένες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, αναμένεται να προσθέσει περίπου 40 δισ. κυβικά μέτρα στις δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, μόνο περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετης προσφοράς LNG αναμένεται να εισέλθει στην αγορά κατά τη διάρκεια του έτους. Εντωμεταξύ, οι κινεζικές εισαγωγές μπορεί κάλιστα να ανακάμψουν από τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για τα φορτία LNG. Η ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει υψηλότερες ποσότητες LNG το 2022 κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα.
  • Οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή του φετινού χειμώνα ενδέχεται να μην διαρκέσουν. Κατά την εκτίμηση του ΙΕΑ, ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη το φθινόπωρο του 2022 μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 10 δισ. κυβικά μέτρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο καιρός θα είναι το ίδιο μαλακός για το υπόλοιπο του χειμώνα ή για το 2023 συνολικά.
Στοιχεία που αναμένεται να καλύψουν μέρος του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ΕΕ

Το «έλλειμμα» των 27 δισεκατομμυρίων bcm

Όπως υπολογίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ, το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίζει ένα κενό ζήτησης-προσφοράς που θα φτάσει τα 57 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Μέρος από αυτό το κενό θα το καλύψουν μέτρα που έχει λάβει ήδη η Ε.Ε. αλλά και μεμονωμένες χώρες, όπως τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και αντλιών θερμότητας, η ανάκαμψη της παραγωγής πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά από όλα αυτά, όμως, παραμένει ένα «έλλειμμα» ύψους περίπου 27 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ προτείνουν στην ΕΕ μία σειρά από μέτρα.

  • Ταχύτερη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει δράσεις όπως η αύξηση των ανακαινίσεων των σπιτιών και των πωλήσεων ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, καλύτερη ενεργειακή χρήση στο δημόσιο τομέα και τις τοπικές κοινότητες, ενεργειακή αναβάμθιση των βιομηανικών εγκαταστάσεων.

  • Ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Εδώ ο ΙΕΑ προτείνει να μειωθεί ο χρόνος χορήγησης αδειών για έργα ΑΠΕ, τονίζοντας ότι σήμερα περίπου 80 GW χερσαίων αιολικών και 150 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης στην ΕΕ. Ο ΙΕΑ προτείνει τη δημιουργία ένος συντονισμένου, απλοποιημένου και ψηφιακού συστήματος χορήγησης των αδειών σε κάθε χώρα, κατά τα πρότυπα των one-stop shop που λειτουργούν σε Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Σουηδία.

  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Ο ΙΕΑ τονίζει ότι οι διαγωνισμοί παραχώρησης πρέπει να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες. Για παράδειγμα, η Γαλλία προσάρμοσε τους κανόνες δημοπρασίας ώστε οι ανάδοχοι να μπορούν να αυξήσουν τη δυναμικότητα μετά τη δημοπρασία. Η Γερμανία αύξησε τον όγκο των δημοπρασιών για τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά και αύξησε την αμοιβή για τα κατανεμημένα φωτοβολταϊκά.

Πρόσθετες δράσεις που απαιτούνται για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2023
  • Προώθηση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ

Η επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων υποδομών δικτύου, μαζί με μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με την κατάσταση του δικτύου σε επίπεδο διανομής θα βοηθήσουν την ανάπτυξη ΑΠΕ εκεί όπου χρειάζεται και είναι εφικτή. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης της επιπλέον ενέργειας που προσφέρουν οι ΑΠΕ

  • «Εξηλεκτρισμός» της θέρμανσης

«Το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνει στη θέρμανση των κτιρίων» σημειώνει η έκθεση. «Η αντικατάσταση λεβήτων αερίου με ηλεκτρική θέρμανση – κυρίως με αντλίες θερμότητας – προσφέρει μία λύση για να βελτιωθεί η ασφάλεια, η οικονομία αι η περιβαλλοντική απόδοση.»

  • Στήριξη στην αλλαγή συμπεριφοράς

Όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ, η εξοικονόμηση που κάνουν οι καταναλωτές έχει μειώσει κατά 3-10 δισ. κυβικά μέτρα την κατανάλωση φυσικού αερίου το 2022. Και προβλέπουν ότι οι αλλαγές συμπεριφοράς – που οδηγούνται από ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ενημερωτικές εκστρατείες και τις υψηλές τιμές – θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση επιπλέον 5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2023.

Βασικό επίπεδο εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο το 2023

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2022, δηλαδή κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

πηγη newmoney.gr