Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Χρ. Τριαντόπουλος: Χορήγηση προκαταβολής στις πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ

Σε συνέχεια της θέσπισης της νέας διαδικασίας στο πλαίσιο του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής λόγω φυσικής καταστροφής, προχωρά η χορήγηση της προκαταβολής σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε, την Τρίτη 19 Απριλίου 2022, η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, (ΦΕΚ Β’ 1963/19.04.2022), με την οποία παρέχεται προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

Μέσω της νέας διαδικασίας, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.463 δικαιούχους για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες φτάνει τα 20.332.267,20 ευρώ και αφορά σε 395.096 ελαιόδεντρα και 12.483 λοιπά δέντρα. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Σε συνέχεια, λοιπόν, εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής για τον καθορισμό αρχικής τιμής εκτίμησης στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και των 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες, το ποσό της προκαταβολής για τα φυτικά μέσα παραγωγής ανέρχεται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «με τη νέα διαδικασία που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, φυσικά, του ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση επιτυγχάνει, ξεπερνώντας και τα όποια τεχνικά ζητήματα προκύπτουν σε ένα σχήμα που δημιουργείται για πρώτη φορά και ενεργοποιείται άμεσα, να χορηγήσει μία σημαντική προκαταβολή επί των απωλειών των δενδρωδών καλλιεργειών και, δη, των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και λοιπών πολυετών καλλιεργειών με δένδρα, σε χρόνους και ύψος που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Έτσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ελαιοκαλλιέργειες το ποσό της προκαταβολής που χορηγείται, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ανέρχεται σε 50,4 ευρώ ανά δέντρο, όταν, σύμφωνα με το πλαίσιο και τις τακτικές που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η αποζημίωση για τα ελαιόδεντρα ήταν κοντά στα 20 ευρώ ανά δέντρο και χορηγούταν μετά από τέσσερα χρόνια. Ενώ, σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, η επιχορήγηση αφορά το 70% της αρχικά εκτιμηθείσας απώλειας ύψους 144 ευρώ ανά δέντρο, το οποίο μεταφράζεται -με την ολοκλήρωση της διαδικασίας- σε 100,8 ευρώ ανά ελαιόδεντρο που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από ό,τι γινόταν πριν αναλάβει, και με ποσά αποζημίωσης πολλαπλάσια από αυτά που χορηγούνταν κατά την προηγούμενη περίοδο.

 

Παράλληλα, η διαδικασία των εξατομικευμένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις εν λόγω αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, ώστε μέσα στην επόμενη περίοδο να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, να προσδιοριστούν τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες -που έλαβαν σήμερα την προκαταβολή- όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι και θα λάβουν το ήμισυ της στήριξης σε σχέση με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, ως προς τους τελευταίους, αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν επιχορήγηση, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, που θα ανταποκρίνεται στο 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από τους ελέγχους που είναι ήδη σε εξέλιξη.

 

Αξίζει, συνάμα, να σημειωθεί ότι, πάλι στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, έχει προβλεφθεί και η κάλυψη του 70% της εκτιμηθείσας απώλειας σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού και μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέσα από τη διαδικασία που δρομολογείται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Οικονομικών. Το εν λόγω ποσοστό αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η στήριξη περιορίζεται στο ήμισυ αυτής που έχει προβλεφθεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε σε στενή και γόνιμη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε, απέχοντας κατά πάρα πολύ από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, να στηρίξουμε άμεσα και ουσιαστικά τους αγρότες που έχουν ανάγκη και πρέπει να ορθοποδήσουν μετά από μία φυσική καταστροφή.

 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία και, ειδικότερα, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».