Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Δικαιοσύνη… ώρα μηδέν

Ο Δικηγορικός Σύλλογος  Καλαμάτας καταγγέλλει την ερήμην του δικηγορικού σώματος νομοθέτηση διατάξεων που οδηγούν σε επαγγελματικό αδιέξοδο τους δικηγόρους και δεν βοηθούν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια διατάξεις όπως το δικαστικό ένσημο με αναδρομική ισχύ, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και το σύστημα των 100 ημερών, ο πτωχευτικός κώδικας, οι περίφημες πλατφόρμες, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η θεσμοθέτηση ειδικής αρμοδιότητας στα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο αριθμητικός περιορισμός σελίδων δικογράφων στο ΣτΕ, η παντελής αδιαφορία στην οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων την περίοδο της πανδημίας, οι ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, (με την εισαγωγή νέων αδικημάτων βλ. πλαίσια ποινών, αδίκημα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, οπαδική βία, α. 187 παρ.6 ΠΚ), η πιλοτική δίκη, είναι ενδεικτικά μερικά από τα έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αιφνιδίασαν το σύνολο του νομικού κόσμου, ενώ η προχειρότητά τους ταλαιπωρεί καθημερινά όσους εμπλέκονται με την απονομή της δικαιοσύνης και δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια δικαίου.

Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου, έλαβε γνώση των όσων εξελίχθηκαν στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο νέος κώδικας δεν ετέθη ποτέ σε διαβούλευση ενώ περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν καλύπτουν καμία αναγκαιότητα, πέραν της προσπάθειας απορρύθμισης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Το Σχέδιο Νόμου για τον Οργανισμό Λειτουργίας των Δικαστηρίων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των Δικαστηριακών μονάδων με κατάργηση περιφερειακών Πρωτοδικείων και της δικαστηριακής ύλης αυτών και μάλιστα υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε ότι δε αφορά την Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών απουσιάζει παντελώς η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων. Η αποδόμηση της προφορικής διαδικασίας με την αντικατάστασή της με ηλεκτρονικής μορφής μέσα, με την πραγματοποίηση τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας με τους κινδύνους που εγκυμονεί στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η ανεπάρκεια της Δικαιοσύνης τόσο κατά την ταχύτητα απονομής της όσο και κατά την ποιότητα των αποφάσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γιατί δεν παρέχει την απαραίτητη για τις επενδύσεις ασφάλεια δικαίου, στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών με την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού για την αποτελεσματικότητά της και τη μείωση του κύρους της, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εξωδικαστικές πρακτικές, αλλά και στις εκατοντάδες καταδίκες της χώρας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε μεγάλα πρόστιμα κυρίως για την καθυστέρηση απονομής της.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πλέον στο πρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης