Στη νέα πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis, εξετάζεται η στάση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα σε μια εποχή πολυ-κρίσεων, η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, η διάθεσή τους για μεταρρυθμίσεις, και η αξιολόγηση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.
«Το ελληνικό πολιτικό ζήτημα – Μια τριπλή ασυμμετρία» είναι ο τίτλος της έρευνας που διαπίστωσε δυσαναλογία κοινωνικών απαιτήσεων με επεξεργασμένες και αποδεκτές πολιτικές λύσεις.
Όπως αναφέρεται σχετικά ζούμε σε μια εποχή μειωμένων προσδοκιών. Υπάρχει ωστόσο ένα κοινωνικό υπόστρωμα δεκτικό σε μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά το πολιτικό σύστημα αδυνατεί και να περιγράψει αυτές τις αλλαγές αλλά και να αναλάβει έναν καθοδηγητικό – παιδαγωγικό ρόλο.
Οι πολίτες ψάχνουν θεσμικά αντίβαρα αλλά η αντιπολίτευση φαίνεται πως δεν είναι μέσα σε αυτά
Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία κρίνει ως ανεπαρκές το κράτος στην εποχή των πολυ-κρίσεων που διανύουμε, ενώ τις ευθύνες τις επιρρίπτει κυρίως στο πολιτικό σύστημα. Για τη σημερινή εικόνα του κράτους ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απαντούν οι περισσότεροι ενώ αμέσως μετά θεωρούν υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση.
Οι πολίτες ψάχνουν θεσμικά αντίβαρα αλλά η αντιπολίτευση φαίνεται πως δεν είναι μέσα σε αυτά. Πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών καταλαμβάνουν οι ανεξάρτητες αρχές, με τη Δικαιοσύνη να ακολουθεί. Τα ΜΜΕ έρχονται τελευταία στη λίστα.
Δεκτική η κοινωνία σε μεταρρυθμίσεις αλλά απρόθυμο το πολιτικό σύστημα
Η πλειοψηφία από το 2017 μέχρι σήμερα φαίνεται να αποζητά σταθερά μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία μας, αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές από το πολιτικό σύστημα φαίνεται να ανανεώνουν απλώς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο οι αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί.
Ως προς το διεθνές επίπεδο, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται εμπεδωμένο το «ανήκειν» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και η επιθυμία για διακριτό ρόλος της ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά η πλειοψηφία θεωρεί ότι η γειτονική χώρα πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αφορά όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές.
Οι πολίτες αξιολογούν τη δημοκρατία στη χώρα μας μια δημοκρατία με πολλά προβλήματα, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν τις απόψεις τους στις θέσεις των κομμάτων. Η αποστασιοποίηση των πολιτών από το κομματικό σύστημα συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία «εκ των έσω».
Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας
Παρακάτω παρουσιάζονται τα ευρήματα σχετικά με τις προσδοκίες των πολιτών, τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις και την απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα. Οι απαντήσεις αξιολογούνται και με βάση την πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων.