Την ανάγκη η Ελλάδα να χτίσει συμμαχίες και να πάρει… κεφάλι στα εξοπλιστικά εξήρε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, αναλύοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στο φόντο των διαρκών τουρκικών προκλήσεων και των επικείμενων εκλογών στη γείτονα χώρα, σημειώνοντας εμφατικά πως «η πιθανότητα να έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι μεγαλύτερη από το να μην έχουμε».
Ο κ. Φίλης επεσήμανε πως οι εκλογές, είναι εκλογές επιβίωσης του κ. Ερντογάν και του συστήματός του που αποτελούν καθεστώς τα τελευταία 20 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος κοινής αποδοχής υποψήφιος από την αντιπολίτευση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών», είπε ο κ. Φίλης, τονίζοντας πως ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα αλλάξει η ηγεσία της Τουρκίας, εκτός και αν συμβούν πράγματα και θαύματα τους τελευταίους αυτούς μήνες που θα αλλάξουν την ισορροπία μέσα στην Τουρκία ή τις σχέσεις της με την Αμερική και τη Ρωσία», τόνισε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής που ανέλυσε τα τρία βασικά επίπεδα για να καταλήξει στον ορατό κίνδυνο ενός επεισοδίου. Εκείνο του διεθνούς συστήματος, της λειτουργίας του κράτους, αλλά και σε επίπεδο ηγεσίας και προσώπων της γείτονος χώρας, αφού δεν είναι μόνο οι εκλογές καθοριστικής σημασίας στην κατεύθυνση της όξυνσης της έντασης. Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε ο Γιώργος Φίλης και για την ετοιμότητα των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην Αεροπορία, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει 230 F 16 τα οποία δεν είναι εκσυγχρονισμένα όπως εκείνα της χώρας μας.
«Η Τουρκία έχει αντικειμενικό, δομικό, πρόβλημα ή θα τα βρει με τις ΗΠΑ για να εξισορροπήσει το τρίτο στη σειρά μαχητικό της πατρίδας μας, χωρίς να έχει τα δύο που προηγούνται ή δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει την Ελληνική Αεροπορία», δήλωσε ο Γιώργος Φίλης τονίζοντας με νόημα πως έχουμε πάρει… κεφάλι. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Γεωστρατηγικής που εστίασε στην ανάγκη συμμαχιών, αναφέρθηκε στην τριμερή ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ, η οποία αν λειτουργήσει, θα δημιουργηθεί ένα φράγμα στην προσπάθεια της επέκτασης της Τουρκίας μέσω του Οθωμανισμού. «Φυσικά το Ισραήλ θα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως δε θα βάλει όλα του τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Θα παίζουν… πολύ πιο ισορροπημένα απ’ ότι τη δεκαετία του 90 και τις αρχές του 2000», ανέφερε καταληκτικά ο καθηγητής.