TOP

ΕΕ: Τρείς νέοι φόροι στο τραπέζι – Τι θα πληρώσει η Ελλάδα

Φόρους σε ψηφιακές υπηρεσίες, ψηφιακά τυχερά παιχνίδια και κρυπτονομίσματα για την περίοδο 2028-2034 ετοιμάζει η Κομισιόν

Σχέδιο για νέους φόρους σε ψηφιακές υπηρεσίες, ψηφιακά τυχερά παιχνίδια και κρυπτονομίσματα για την περίοδο 2028-2034 ετοιμάζει η Κομισιόν, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2028-2034. Όπως αποτυπώνεται σε προσχέδιο εγγράφου εργασίας της Κομισιόν που έχει στα «χέρια» του ΟΤ, η δυνητική συνεισφορά εσόδων από μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φτάνει τα 13,3 δισ. ευρώ ανά έτος και συνολικά 93,1 δισ. ευρώ για την επίμαχη 7ετία.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το έγγραφο περιλαμβάνει μια επιβάρυνση της τάξης τουλάχιστον των 200 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες και τα ψηφιακά τυχερά παιχνίδια, καθότι η…απόδοση από τα crypto δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ανά χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση η συνεισφορά της Ελλάδας για τη συγκεκριμένη περίοδο θα αγγίξει τουλάχιστον το 1,4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έγγραφο εργασίας και όχι για τελική απόφαση, καθότι, αυτή αναμένεται να ληφθεί -πιθανότατα- κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2027, δηλαδή επί ημερών ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι υπολογισμοί της ΕΕ

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ένας πιθανός φόρος στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, με συντελεστή 3% σε ορισμένες ροές εσόδων, θα απέφερε 5 δισ. ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο φόρος, ο οποίος θα επηρέαζε κυρίως τις αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Amazon και Google είναι πιθανό να βρει αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που φοβούνται αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του ot.gr πατώντας ΕΔΩ.