Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα ημερησίως – Ποιά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Το δραματικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες με τα σχεδόν 5.500 κρούσματα, ο καθημερινός, μεγάλος αριθμός νεκρών και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, έχουν φέρει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Μέσα σε λίγες μέρες οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας «κοκκίνησαν», με τα νοσοκομεία τους να «γονατίζουν».

Εδώ και μέρες δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη εντατικής σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

Η μία κλίνη μετά την άλλη καταλαμβάνεται από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Χωρίς μέτρα θα έχουμε χιλιάδες ακόμη βαριά ασθενείς

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Γεροτζιάφας.

Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι  «αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4 κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας, εξηγώντας την ανάρτησή του.

«Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και lockdown στις “κόκκινες” περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προβλέψεις σοκ για 10.000 κρούσματα

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίηση από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Για τους αντιεμβολιαστές

«Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα. Δε θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Στη Γαλλία τα αντιεμβολιαστικά κινήματα ξέρουμε ότι χρηματοδοτούνται από την ακροδεξιά ή από αντιδραστικούς κύκλους στη Ρωσία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς χρηματοδοτήσεις. Στη Γαλλία συνελήφθη ηγέτης των αντιεμβολιαστών που ετοίμαζε πραξικόπημα, ποντάροντας στην ιστορία της ατομικής ελευθερίας. Από κάπου χρηματοδοτούνται, δωρεάν δε γίνονται αυτές οι δουλειές», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες», κατέληξε ο κ. Γεροτζιάφας. 

Σύσκεψη για νέα μέτρα – «Αποκλείω το lockdown»

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται νέα σύσκεψη προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την αναχαίτιση του εκρηκτικού νέου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το lockdown, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο MEGA.

«Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το lockdown σας το αποκλείω».

Ο ίδιος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα μέσα για να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε» είπε, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Την ίδια ώρα προσαρμογές στο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση του κοροναϊού που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προκειμένου όπως είπε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ένταση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους και αλλαγές στην προσβασιμότητά τους σε μικτούς χώρους. Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όποιες προσαρμογές όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσει η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που αφορούν στοιχειώδεις λειτουργίες, ωστόσο ενδεχομένως να χρειαστεί η αυστηροποίηση των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις των ειδικών θα αξιολογηθούν και πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις  ανάμεσα στα τραπέζια στους μεικτούς χώρους
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι,
  • Να γίνουν τρία τα υποχρεωτικά τεστ ( αντί για δύο) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Να μην έχουν πλαϊνά προστατευτικά οι εξωτερικοί χώροι και αν έχουν να θεωρούνται… κλειστοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες.

Πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.

Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

πηγη