Τετάρτη
30
Οκτώβριος
TOP

Εγγυητής το κράτος στη λύση για τη σταφίδα – Ο Υπουργός Σπ. Λιβανός στο BEST – Πληρωμές για ενιαία και παγετό (video)

Με τη… βούλα του ΥΠΑΑΤ επιδιώκεται να δοθεί η λύση στο «μίνι σταφιδικό» με τον Υπουργό ΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό να δίνει το πλαίσιο της όλης πρότασης που έχει τεθεί και ενεργοποιείται, με εγγυητή το κράτος στην απορρόφηση των αποθεμάτων της περασμένης χρονιάς, για να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο στάθηκε εκτενώς στη λύση που προωθείται σε ό,τι αφορά στο σταφιδικό, αλλά και στις σημαντικές εξελίξεις των επικείμενων πληρωμών, τόσο της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης του ελαιολάδου, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον παγετό, που θα… φανούν στους λογαριασμούς των παραγωγών τις επόμενες ώρες και σίγουρα, πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και την περίφημη αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά στη σταφίδα και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα αποθέματα της περσινής, αλλά και της φετινής σοδειάς, ο Σπήλιος Λιβανός εξήγησε πως και στις δύο περιπτώσεις, προωθούνται σημαντικές λύσεις. «Το πρόβλημα με τα αποθέματα του 2020 θα ρυθμιστεί μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς, από τους ιδιώτες», ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας πως στόχος η τιμή να μην πέσει κάτω από το 1.40 ευρώ το κιλό, ενώ σ’ αυτήν την τιμή «κλείδωσε» η αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε και με τα φετινά αποθέματα. «Είχαμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα συνεννόησης το προηγούμενο διάστημα. Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου, των παραγωγών και των συνεταιριστικών οργανώσεων ότι με βάση τα δεδομένα του κοινοτικού δικαίου και των κανονισμών δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απόσυρση», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και συνέχισε. «Τότε το ζητούσε η Παναιγιάλειος τώρα υπάρχουν πιθανόν και κάποιοι ακόμη που να έχουν μικρά ποσοστά των ποσοτήτων που είχαν αγοράσει. Υπήρχε επιμονή και από την Παναιγιάλειο και από κάποιους άλλους που ή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να καταλάβουν κι έτσι είχαμε μια στασιμότητα στις συζητήσεις», παραδέχθηκε ο υπουργός που ξεκαθάρισε παράλληλα, την πρόθεση που είχε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο να στηρίξει όπως και με παραγωγούς άλλων προϊόντων, όλους όσοι επλήγησαν από την πανδημία.

«Βρήκαμε τη λύση στο υπουργείο να απορροφηθούν, όχι να αποσυρθούν  τα κιλά που έχουν μείνει μέχρι τώρα απούλητα από τη σοδειά του 2020 μέσα από μηχανισμούς της αγοράς, θα τα αγοράσουν ιδιώτες και στη συνέχεια βρήκαμε έναν κοινό τόπο τόσο με τους συνεταιρισμούς όσο και τις ομάδες παραγωγών και την πλειοψηφία των ιδιωτών μεταποιητών να γίνουν οι αγορές των αποθεμάτων της φετινής σοδειάς στο 1.40 δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση», δήλωσε ο κ. Λιβανός, σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών, ήταν και παραμένει το πρώτο μέλημα του ίδιου και του υπουργείου γενικότερα. «Κάναμε μια συμφωνία κυρίων και πιστεύω πως όλοι θα είναι εντάξει», τόνισε επισημαίνοντας πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί με την αγορά από ιδιώτες των κιλών που έχει η Παναιγιάλειος ως στοκ, καθώς έχουν μείνει 4 χιλ. τόνοι. Ο κ. Λιβανός ξεκαθάρισε πάντως σε κάθε τόνο πως «τα αποθέματα θα ρυθμιστούν μέσα από τη δική μας εγγύηση και την αγορά από ιδιώτες»…


Βλέποντας στη… μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος, ο Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε πως ίσως υπάρξει παρέμβαση από ειδικούς πανεπιστημιακούς και παράγοντες του υπουργείου για να καταλήξουμε σε μια στρατηγική και για την παραγωγή και την  αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την εμπορία και μεταποίηση, αλλά και του ενιαίου branding και τις εξαγωγές, που όπως τόνισε είναι μείζονα ζητήματα για όλα τα προϊόντα ειδικά μετά το μίνι… σταφιδικό που αντιμετώπισε ο χώρα. Σημαντική είναι η εξέλιξη και για τη συνδεδμένη που όπως σημείωσε ο υπουργός θα παραμείνει και για την επόμενη προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Σημαντικές ήταν και οι ανακοινώσεις του κ. Λιβανού για το «ζεστό» χρήμα που θα πέσει τις αμέσως επόμενες ώρες με την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, του τσεκ των επιδοτήσεων, πάνω από 840 εκατ. € στο 100% και χωρίς παρακράτηση, και, εστίασε αναλυτικά στην προσπάθεια εξορθολογισμού που έτρεξε στον τρόπο πληρωμής σημειώνοντας πως έτσι «…βγαίνουν από τη μέση μερικοί που νομίζουν πως μπορεί να εκμεταλλεύονται παραθυράκια… οι οποίοι είναι πάρα πολύ λίγοι».

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΕΛΓΑ ΚΑΙ… ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Τα… καλά Χριστούγεννα για τον πρωτογενή τομέα έρχονται και από την εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2021, «…τις επόμενες ώρες 71 εκατ. ευρώ η μεγαλύτερη πληρωμή που έγινε ποτέ από τον ΕΛΓΑ θα καλυφθεί το σύνολο των αποζημιώσεων από τον παγετό». Εδώ ο Υπουργός ερωτώμενος πρόσθεσε πως ο ΕΛΓΑ καλύπτει όλο το κομμάτι εκείνο που ορίζεται μέσα από τον κανονισμό και όπου αυτό δεν γίνεται δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν ad hoc προγράμματα.

Ερωτώμενος για το θέμα της αναδιάρθρωσης του κανονισμού επεσήμανε πως «ο πρωτογενής τομέας στη νέα περίοδο της κλιματικής κρίσης βάλλεται πρώτος και πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, όπως κάναμε καθ’ όλη της διάρκεια της φετινής χρονιάς» και έστεψε τα… βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ πως ως κυβέρνηση «…δεν άντεξε το βάρος να προχωρήσει άσχετα αν τώρα αντιπολιτεύεται εμάς, εμείς έχουμε δηλώσει πως έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με τη σύσταση ομάδας εργασίας για να μπορέσουμε να προτείνουμε σταδιακά έναν καινούριο κανονισμό», πρόσθεσε και τόνισε καταληκτικά πως στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία, θα μπει στο δημόσιο διάλογο η αναδιάρθρωση.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ξεχωριστές οι αναφορές του και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας και τις επιδράσεις της στον πρωτογενή τομέα όπου σημείωσε πως «… η κρίση της ακρίβειας που είναι εισαγόμενη δεν προκύπτει από αστοχίες ή λάθη και πολιτικές της κυβέρνησης είναι παγκόσμια, όμως λόγω της δουλειάς που έχουμε κάνει έχουμε και καλές τιμές στα προϊόντα, αλλά και λαμβάνουμε μέτρα και αγωνιζόμαστε να βρίσκουμε τρόπους για να στηρίζουμε τους παραγωγούς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».