Σάββατο
28
Δεκέμβριος
TOP

Εκδήλωση – αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, η εκδήλωση – αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ», παρουσιάζοντας δύο θεατρικούς μονολόγους με τίτλο « Τα εν Οίκω…», οι οποίοι πραγματεύονταν το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της ενδοοικογενειακής ενδοσυντροφικής βίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν στη συνέχεια, με εισηγήσεις σχετικά με το θέμα, η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θυμάτων βίας της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, κα Δήμητρα Μιχαλοπούλου, η Επιμελήτρια Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Καλαμάτας, Κοινωνική Λειτουργός κα Ρουμελιώτου Αγγελική, και ο Αστυνομικός Διοικητής του Α.Τ. Καλαμάτας, κος Μπαζιωτόπουλος Γεώργιος, εκ μέρους του νεοσύστατου επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ Καλαμάτας.

20241126 120143

Η Ψυχολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις ελλείψεις που εντοπίζονται στο Σύστημα, καθώς σήμερα οι γυναίκες θύματα βίας σπάνε τη σιωπή τους, μιλούν, αλλά παρατηρείται ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα ή δυστυχώς λαμβάνουν ακόμη και την τραγικότερη κατάληξη, σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό μας θέτει όλους και όλες προς των ευθυνών μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου συνολικά από πλευράς Πολιτείας. Ανέλυσε τη δυναμική του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ως υπηρεσία πρώτης γραμμής για τις επιζώσες κακοποίησης, και εξήρε τη σημασία της διεπιστημονικότητας, της διασύνδεσης των Φορέων – Υπηρεσιών και της καλής συνεργασίας των εκπροσώπων αυτών, οι οποίοι επιβάλλεται από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκονται να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να επενδύουν ακόμη και στην προσωπική εργασία με τον Εαυτό. Να σημειωθεί ότι η Ψυχολόγος ανακοίνωσε στο κοινό, για τις εξελίξεις στη διαδικασία πρόσληψης Νομικού Συμβούλου στην Υπηρεσία του Κέντρου, οι οποίες έχουν προχωρήσει, καθώς και για τη δυνατότητα να χορηγείται το Κομβίον Πανικού – PANIC BUTTON, σε εξυπηρετούμενες του Συμβουλευτικού Κέντρου Καλαμάτας, από τα Στελέχη.

20241126 120041

Η Επιμελήτρια Ανηλίκων έκανε λόγο για την θέση της Γυναίκας ανά τους αιώνες και την εξέλιξη αυτής. Υπογράμμισε το νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3500/2006), που προστατεύει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων και των ανηλίκων θυμάτων, τα οποία ακόμη και να μην κακοποιούνται άμεσα, η τροποποίηση του Νόμου για την Ενδοοικογενειακή βία, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Μάιο του 2024 (Ν.5090/2024), υπαγορεύει ότι, όταν η βία ασκείται ενώπιον ανηλίκων, τότε ο/η δράστης τιμωρείται ακόμη και με ποινή φυλάκισης. Αναφέρθηκε σε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με το φαινόμενο της έμφυλης βίας και της ειδεχθέστερης μορφής του, αυτή της γυναικοκτονίας. Επεσήμανε τη δυναμική της προσαρμοστικότητας, ως στρατηγική αντιμετώπισης, η οποία συνδέεται με την ανθεκτικότητα και καλή λειτουργία στους ανθρώπους.

Ο Αστυνομικός Διοικητής του Α.Τ Καλαμάτας, ενημέρωσε το κοινό για τη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Καλαμάτας, το οποίο συμπληρώνει μέχρι τώρα περίπου 5 μήνες λειτουργίας, τον αριθμό των καταγγελιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (περίπου 160 δικογραφίες στο νομό Μεσσηνίας), καθώς και τον αριθμό των κομβίων πανικού (153), που έχουν χορηγηθεί στα θύματα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον κάλεσε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή και να απευθυνθούν στις Αρχές καταγγέλλοντας το πρόβλημα της βίας, καθώς τα εξειδικευμένα στελέχη του εν λόγω Γραφείου της Αστυνομίας, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση βρίσκονται σε θέση να πλαισιώσουν με ευαισθησία τα θύματα, με σκοπό την προστασία αυτών και των τέκνων τους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, του οποίο είχε ενεργή συμμετοχή, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία γόνιμη συζήτηση, όπου αναλύθηκαν διαδικασίες σε πρακτικό επίπεδο, όπως η παραπομπή των Γυναικών και των τέκνων τους, – όταν βρίσκονται σε κίνδυνο – από το Συμβουλευτικό Κέντρο, και σε συνεργασία με την Αστυνομία, σε Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών, το ζήτημα της Ποινικής Διαμεσολάβησης, και η αμφιλεγόμενη δυναμική του, οι πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, σχετικά με την έμφυλη βία και τις πολιτικές επάνω στο ζήτημα κλπ. Η ενεργός συμμετοχή του κόσμου, συνεπάγεται την ανάγκη να πραγματοποιούνται συχνότερα Δράσεις Ενημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης, με στόχο να γίνεται λόγος για όλα όσα μέχρι σήμερα τηρείται «σιγή ιχθύος».