Κυριακή
23
Ιούνιος
TOP

Εκλογές 2023: Οι… περίεργοι συνδυασμοί, οι ανατροπές και οι καραμπόλες στις λίστες των κομμάτων

Συνολικά 32 κόμματα, τέσσερα λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, προκρίθηκαν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο ενώ 12 κομματίδια και σχηματισμοί έμειναν εκτός τελικού γύρου. Μεταξύ των αποκλεισμένων βρίσκεται – με ομόφωνη απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου – και ο συνδυασμός των ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» του Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα Κασιδιάρη είχε αποκλειστεί και από την αναμέτρηση του Μαΐου λόγω της κυβερνητικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία μορφώματα – εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να μεταμφιέζονται σε πολιτικά κόμματα και να διεκδικούν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να δώσει «γραμμή» υποστήριξης στο ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» του κ. Βασίλη Στίγκα.

Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών»  υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019 με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη το 2019 λαμβάνοντας πανελλαδικά 752 «σταυρούς» και στην συνέχεια υποψήφιος βουλευτής με το ίδιο κόμμα στην Βοιωτία τερματίζοντας στην τελευταία θέση με 35 «σταυρούς».

Τράμπ, Σπαρτιάτες και UFO

Πάντως, η μακρά λίστα με τα κόμματα  που θα μετέχουν στις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει όλα τα είδη του πολιτικού βασιλείου. Εκτός από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ αλλά και τις λοιπές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ Μ-Λ, Μ-Λ ΚΚΕ κ.α. ο κατάλογος περιλαμβάνει ρεπουμπλικάνους Τραμπιστές, Σπαρτιάτες, Πατριώτες, Φιλελεύθερους οικολόγους και υποψηφίους που υποστηρίζουν ότι είχαν στενές επαφές τρίτου τύπου.