Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Εκλογές: Ο στόχος της αυτοδυναμίας με 153 και ο ορατός κίνδυνος της ακυβερνησίας

Η απλή αναλογική, η «άπιαστη» αυτοδυναμία και τα αδιέξοδα – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για εκλογές εντός του 2022 – Τα μυστικά της πρώτης και της δεύτερης κάλπης και ο στόχος της αυτοδυναμίας με 153 έδρες.

Η πιο πολυσυζητημένη πολιτική ατάκα της μεταπολίτευσης είναι η γνωστή ρήση: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Μόνο που για όλα τα πράγματα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Στην παρούσα φάση και με δεδομένα τα δημοσκοπικά δεδομένα, η απλή αναλογική με την οποία θα στηθούν οι κάλπες, τα αδιέξοδα όχι μόνο υπάρχουν αλλά θα είναι τεράστια και στην 2η Κυριακή των εκλογών.

Στα επιτελεία των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) το τελευταίο διάστημα γράφουν και σβήνουν και μετρούν τα «κουκιά» τα οποία όμως δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση ούτε για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ούτε για τον δεύτερο. Πριν απ’ όλα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές μέχρι το Πάσχα, όπως έγραφαν αρκετοί, φαίνεται να απομακρύνεται, γεγονός που ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας από 6 μέχρι και 8 Μαΐου του 2022.

Με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθίσταται σαφές ότι την πρώτη Κυριακή η αυτοδυναμία είναι ένα άπιαστο όνειρο, αφού η ΝΔ δεν θα μπορέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων να εξασφαλίσει πάνω από 132 έδρες. Για πολλούς και διαφόρους λόγους θα πρέπει να απορρίψουμε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αφού από την Πειραιώς διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση τύπου «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» (άρα δεν κάνουν καμία συζήτηση για Κυριάκο Βελόπουλο), ούτε βέβαια επιθυμούν κυβέρνηση τύπου «Σαμαράς – Βενιζέλος». Για λόγους πολιτικού κόστους το ίδιο ισχυρίζονται και στο ΚΙΝΑΛ αφού όπως εκτιμούν οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον.

Στόχος η αυτοδυναμία με 153 για τη ΝΔ

Για την δεύτερη Κυριακή τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα παρά το γεγονός ότι θα υπάρχει το λεγόμενο κλιμακωτό μπόνους το οποίο μπορεί και να αγγίξει τις 50 έδρες plus για το πρώτο κόμμα. Και πάλι κοιτώντας τις τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις (Abacus, Metron Analysis, Pulse και Marc), ακόμα και με τις σχετικές αναγωγές η ΝΔ δεν φαίνεται να λαμβάνει άνετα ισχυρή αυτοδυναμία πλην της έρευνας της Abacus που της δίνει 157 έδρες, αριθμός μάλλον εξωπραγματικός. Για να είμαστε ακριβείς, με το νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ για να φτάσει το πρώτο κόμμα τις 151 έδρες θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 38,4% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.

Συνεπώς το 157 έδρες μοιάζει περίπου με θαύμα. Το πρώτο κόμμα όταν ξεπεράσει το 25% λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες. Για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα προστίθεται μία έδρα μέχρι το πολύ άλλες 30. Πρακτικά δηλαδή για να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα χρειαστεί 153 βουλευτές και άρα ποσοστό πάνω από το 39%. Θα πρέπει δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκεντρώσει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού του 2019 και λίγο παραπάνω.

Το ενδεχόμενο των 151 εδρών θα είναι ισορροπία του τρόμου και σίγουρα δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα την οποία αναζητούν και οι θεσμοί των Βρυξελλών, αλλά και οι ξένοι επενδυτές.

Βεβαίως για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σχέδια επί χάρτου, αφού στηρίζονται σε αναγωγές επί δημοσκοπήσεων οι οποίες γίνονται σε παρόντα χρόνο μακριά από τις εκλογές. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει και πώς θα κινηθεί το εκλογικό σώμα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ούτε ποιες θα είναι οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων.

Συμπερασματικά, ακόμα κι αν φτάσουμε στο διόλου απίθανο αδιέξοδο μεταξύ 1ης και 2ης κάλπης, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα όταν τεθεί το δίλημμα «δύο ή τρεις εκλογές;».

Πηγή: newsbomb.gr