Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

«Έκρηξη» καταγγελιών εν αναμονή των bonus του appodixi

Θέμα ημερών είναι, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η έκδοση της Απόφασης, με την οποία θα ενεργοποιηθούν τα bonus για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας την εφαρμογή appodixi.

Το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχετικό κίνητρο, δεν φαίνεται να αποθάρρυνε τους φορολογούμενους, όπως προκύπτει, άλλωστε, από τον αριθμό των καταγγελιών:

  • Επώνυμες: 74.202
  • Ανώνυμες: 89.408
  • Σύνολο: 163.610

Τα ειδικά bonus έχουν συμπεριληφθεί, μάλιστα, στο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αποκτώντας έτσι θεσμικά άρα και μόνιμα χαρακτηριστικά.

Τα bonus

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Με την υπό έκδοση Απόφαση θα πρέπει να διευκρινιστούν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην τύχη των καταγγελιών, που είχαν γίνει πριν πάρει σάρκα και οστά για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο των bonus, δηλαδή αν θα καλυφθούν αναδρομικά και οι παλαιότερες καταγγελίες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναφορά του σχετικού άρθρου του ΚΦΔ σε «επώνυμες» καταγγελίες, καθώς η κατά γράμμα εφαρμογή του, θα πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων περίπου 90.000 καταγγελίες.

«Κλειδί» οι γρήγοροι έλεγχοι

Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών τι θα γίνει με τις καταγγελίες, που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με απλά λόγια, αν θα προβλεφθεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιου είδους επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων αποδείξεων ή «μαϊμού» ταμειακές, αλλά για πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί συνολικά 11.788 καταγγελίες -ανώνυμες κι επώνυμες- για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Όπως λένε αρμόδιες

πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί κι έχουν ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, για να συνεχίσουν να συνδράμουν οι πολίτες στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, με ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, «κλειδί» είναι η ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων. Κι εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος-κλειδί της σχετικής διάταξης στον νέο ΚΦΔ.

Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι μήνες. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς. Μόνο αν από τον μέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμη φοροδιαφυγής, επιτρέπεται παράταση της διάρκειας του ελέγχου μέχρι οκτώ ακόμη μήνες.

Πηγή: www.economistas.gr