Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% έως και το πρώτο εξάμηνο του 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της 10ης και 11ης Ιουνίου.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ισχυροί, κυρίως λόγω της ενεργειακής αναταραχής που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο γενικός πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί περαιτέρω στη διάρκεια του καλοκαιριού και να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2027, παρά το γεγονός ότι στις προβλέψεις είχαν ήδη ενσωματωθεί σχεδόν τρεις αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης.
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2026 και το 2027 σε σχέση με τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και της μετακύλισής τους σε τρόφιμα, αγαθά και υπηρεσίες.
Η επίδραση της ενέργειας
Στα πρακτικά επισημαίνεται ότι η πορεία του πληθωρισμού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών στη συνέχεια του 2027 θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% σε όλο τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σημείωσαν ότι οι άμεσες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη εμφανιστεί, κυρίως μέσω των καυσίμων και της ενέργειας, ενώ οι έμμεσες επιπτώσεις γίνονται πλέον πιο ορατές στις μεταφορές, στα λιπάσματα, στα πλαστικά, στα τρόφιμα και στις εισαγωγές.
διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ