Παρασκευή
23
Οκτώβριος
TOP

Στο 3,8% ο πληθωρισμός το 2026 – Φόβοι για νέο κύκλο ανατιμήσεων

Τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων στην ελληνική οικονομία, με αφετηρία το αυξημένο ενεργειακό κόστος, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην ενέργεια, αλλά αναμένεται να περάσουν σταδιακά στις υπηρεσίες, στα βιομηχανικά αγαθά και στα τρόφιμα.

Μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα ανακόπηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και της έντονης αύξησης των διεθνών τιμών της ενέργειας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυξήθηκε στο 4,9% τον Μάιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, πριν υποχωρήσει στο 3,9% τον Ιούνιο. Παρά τη μείωση, παρέμεινε υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 2,8%.

Πιέσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες και βιομηχανικά αγαθά

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η άνοδος του ενεργειακού κόστους εκτιμάται ότι θα προκαλέσει δευτερογενείς επιδράσεις στις τιμές των υπηρεσιών και των βιομηχανικών αγαθών.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς το ακριβότερο ενεργειακό κόστος επηρεάζει όλα τα στάδια της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για το σύνολο του 2026, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει πληθωρισμό 3,8%, από 2,9% το 2025. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,6% το 2027 και στο 2,3% το 2028, καθώς οι πιέσεις από την ενέργεια και τα τρόφιμα αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν.

Ανάπτυξη 1,9% το 2026 και το 2027

Παρά το δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027 και κατά 2% το 2028.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2025, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις και θετική συμβολή από τις καθαρές εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση.

διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ