Στο «βασίλειο» των τραπεζών που βγάζουν απίστευτα κέρδη από τις προμήθειες των λογαριασμών, διανύοντας μάλιστα τον 13ο αφορολόγητο χρόνο… απέλπιδες μοιάζουν οι προσπάθειες των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας για να κρατηθούν «ζωντανές».
Τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις στη πλειοψηφία τους δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας οι τράπεζες, όπως περιέγραψε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όχι μόνο δεν επιτελούν τον ρόλο τους αλλά συνεχίζουν να κερδοφορούν. «Ακούσαμε πριν από λίγες μέρες τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών… 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο 9αμηνο! Από αυτά τα μισά είναι οι χρεώσεις. Πραγματικά είναι η πιο αισχρή μορφή τοκογλυφίας!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου, για να στρέψει τα βέλη του προς την κυβέρνηση για την αδράνεια που έχει επιδείξει λέγοντας πως «Δεν μπορείς να αφήνεις να γίνεται αυτή η αισχρή μορφή εις βάρος των επιχειρήσεων». Μιλώντας δε για τα κέρδη των τραπεζών, που επί της ουσίας πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπενθύμισε το γεγονός ότι «είναι στο 13ο χρόνο του αναβαλλόμενου φόρου. Τι σημαίνει αυτό; Δεν πληρώνουμε φόρο πολύ απλά επί 13 συναπτά έτη, μετά τα 80 δις που δώσαμε».
Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΜΥΖΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στις προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος μεγάλο μερίδιο του οποίου οφείλεται στο συνεχώς εκτινασσόμενο ενεργειακό κόστος. «Μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε μια αύξηση περίπου 150%» είπε χαρακτηριστικά ο Χατζηθεοδοσίου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «κωμικοτραγικό». Στην εξίσωση έχουν προστεθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή τα δεδομένα «Πριν από ένα χρόνο λέγαμε ότι παίρνουμε υπόψη το φυσικό αέριο(…)παραμένει σταθερός στις 44 ευρώ. Τώρα λένε λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, δηλαδή εμείς θα κοιτάμε την βροχή και θα λέμε ότι αν έχει βροχή, που τη θέλουμε, θα το πληρώσουμε σε ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι ένας παραλογισμός.»
Συγκρίνοντας τα δεδομένα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το ενεργειακό κόστος διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα αναφέρθηκε στις επικείμενες επιδοτήσεις ρεύματος που «για άλλη μια φορά θα εξαιρέσει τις επιχειρήσεις» εκτιμώντας πως εύλογα «όταν έχεις αύξηση στο κόστος» αυτό «Θα μετακυλήσει στο προϊόν θα δώσει παραπάνω πληθωρισμό», κι αν βάλει κανείς στην εξίσωση και το στεγαστικό -για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πως το μέλλον για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι δυσοίωνο.
«Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε λόγια» είπε με νόημα και κάλεσε την πολιτεία και την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα, ενώ αναφερόμενος σε άλλο σημείο στα καρτέλ σημείωσε πως «Έχουμε δύο καρτέλ. Το ένα ελέγχει την ενέργεια, το άλλο ελέγχει τις τράπεζες και διαμορφώνουν τις τιμές» υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα των καρτέλ σε κλάδους οικονομίας, το έβαλε και η Τράπεζα της Ελλάδας».
ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α.
Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που κατέρχεται στις εκλογές του επιμελητηρίου Αθηνών με μια ενωτική πρόταση όπου όπως χαρακτηριστικά είπε «Δεν υπάρχει καμία φιλοσοφία πολιτική» για να τονίσει με στόμφο ότι «Ο ρόλος μας είναι να περαστούμε τα δίκαια των ελευθέρων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως ποιος κυβερνάει.»